Publică un anunț
piatasud.md

Medicii din Cahul:„Malformaţii congenitale complicate cu pneumonia severă sunt incompatibile cu viaţa”

Medicii din Cahul:„Malformaţii congenitale complicate cu pneumonia severă sunt incompatibile cu viaţa”

Aceasta susţine Oleg Creciun, Vicedirector al IMSP Spitalul Raional Cahul care a prezentat rezultatele comisiei de investigare a cazului de deces a copilului din s. Larga Nouă raionul Cahul, în cadrul conferinţei de presă susţinută pe 7 februarie a.c. la Cahul. 

„În urma analizei documentaţiei medicale şi convorbirii cu tot personalul medical care a fost implicat în supravegherea în timpul sarcinii, naşterii şi îngrijirii copilului după naştere la domiciliu cât şi a părinţilor s-a constatat că pe tot parcursul sarcinii, naşterii şi îngrijirii în maternitate, supraveghere, examinarea şi conduita naşterii a fost conform standardelor şi obiecţii nu sunt” a declarat domnul Creciun.

Potrivit cahul.md, Reprezentantul Spitalului raional Cahul a menţionat că pe data de 8 ianuarie a.c. copilul a fost internat în Secţia reanimare şi terapie intensiva într-o stare extrem de gravă şi imediat au început administrarea tratamentului intensiv. „Ne cătând la toate măsurile de terapie intensivă, peste 30 de minute a fost constatat stop cardiac şi au demarat manevrele de resuscitare care au durat 45 de minute. Cu mare regret aceste măsuri de resuscitare nu s-au sfârşit cu succes şi s-a constatat moartea copilaşului”.

„În urma investigaţiilor morfopatologice efectuate au fost depistate mai multe malformaţii congenitale. Aceste malformaţii congenitale cu afectarea sistemului respirator şi cardiovascular, complicaţii de pneumonie severa, insuficienţă respiratorie şi cardiace acută, hipoxie avansată au cauzat decesul copilului” a adăugat domnul Creciun.

Totodată, vicedirectorul Spitalului Raional a subliniat că „Este cert că atât mama şi copilul au beneficiat de asistenţă medicală în volum deplin, conform standardelor medicale, dar asocierea acestor malformaţii congenitale complicate cu pneumonia severă, de care suferea copilul, sunt incompatibile cu viaţa”.

Pe de altă parte Vasile Rotaru, Şef Centrul Perinatal, s-a arătat nedumerit de titlurile care au apărut în presă precum că copilul ar fi decedat din neglijenţa medicilor.

„Vreau să va spun ca noi suntem acei specialişti care am retrăit foarte mult de decesul acestui copil. Din ce considerente? Pacienta a fost examinată, în cadrul serviciul specializat de ambulatoriu, de patru ori de medicul obstetrician-ginecolog, au fost efectuate patru examinări ecografice, pacienta a fost internată în spital, pacienta a fost evaluată de personalul medical.

Pe 28 decembrie 2012, pacienta naşte normal; perioada de lăuzire a decurs fără particularităţi; primele 3 zile după naştere au decurs bine” a declarat domnul Rotaru.

Totodată, domnul Rotaru a vorbit şi despre conlucrarea dintre instituţiile medicale din raion şi că externarea pacientei a fost posibilă doar cu acordul medicului de familie.

„În urma deciziei comisiei ministeriale speciale a fost specificat că decesul copilului nu a survenit în urma unor probleme sau erori de supraveghere din timpul sarcinii, naşterii sau în perioada postfactum. Suntem îngrijoraţi de problema acestei familii, de decesul acestui copil” a mai adăugat Vasile Rotaru.

Reamintim că pe data de 8 ianuarie 2013,, la doar 11 zile de la naştere, în spitalul raional Cahul a decedat un copil. Părinţii acestuia au învinuit medicii, de la maternitatea din localitate, de neglijenţă.

Ministerul Sănătăţii, în urma acestui caz, a format o comisie specială care s-a deplasat la faţa locului şi a examinat cazul. 

Articole similare