Publică un anunț
piatasud.md

Meşterii populari, cu stocurile pline şi fără vânzări, din cauza pandemiei

Nu există activitate să nu fi fost afectată de pandemia de COVID-19. E şi cazul meşterilor populari, care au lucrat toată iarna cu gândul că la vară îşi vor vinde lucrările dar… ghinion.

https://www.facebook.com/TVRMoldova/videos/365553121467494/

Pentru că toate târgurile tradiţionale şi festivalurile au fost anulate, ei au rămas cu stocurile pline. Acum nu mai speră decât la o minune, ca să-şi poată recupera cel puţin banii investiţi în materia primă.

DUMITRU ZAPOROJAN, meşter popular: „Asta sunt pielicele care nu s-au vandut. Sper ca in toamna sa le vindem. Altfel e grav”.

Pe Dumitru Zaporojan l-am găsit în atelierul său, muncind la prelucrarea pielilor. De regulă, vara este sezonul în care cutreiră ţara pe la diferite târguri şi festivaluri pentru a vinde ce a făcut în sezonul rece. În acest an, toate lucrările au rămas în atelier din cauza pandemiei.

 DUMITRU ZAPOROJAN, meşter popular: „Vara in fiecare saptamana aveam targuri in toata Moldova si Roamania. Acum trebuia sa fiu in Romania, iar pe 15 ugust in Braila, aveam 5 zile de targuri”.

Deocamdată evită să evalueze pierderile, pentru că speră ca lucrurile să se schimbe la toamnă. Totuşi, a investit bani grei în materia primă şi riscă să-i piardă dacă nu va găsi o posibilitate de a-şi vinde bondiţele, papucii şi celelalte lucrări.

DUMITRU ZAPOROJAN, meşter popular: „Pierderi colosale ca sa zic, dar mai speram ca putem redresa. Szonul meu e toamna iarna, atunci merg vanzarile cel mai bine”.

Dumitru spune că nu vrea să cedeze şi va încerca să-şi păstreze activitatea, pentru că a îndrăgit acest meşteşug şi a luptat mult ca să-şi dezvolte micul atelier.

DUMITRU ZAPOROJAN, meşter popular: „Un mester nu se poate reprofila. Sa merg peste hotare? Nu e cazul. Am investit aici, m-am tinut cu dintii si acum sa plec e dezastru”.

Deocamdată, meşterul încearcă să-şi vândă marfa online.

sursa: TVR Moldova

Articole similare