Publică un anunț
piatasud.md

Milioane de lei, înnămolite în „Lacul Sărat” din Cahul /VIDEO

Milioane de lei, înnămolite în „Lacul Sărat” din Cahul /VIDEO

Se întâmplă deseori să auzim primari cum se plâng că nu au instrumente ca să dezvolte localitățile pe care le conduc. Ba că nu au fonduri, ba că nu au obiective pe care să le transforme în mașini de făcut bani. Sunt situații când primarii vor să miște lucrurile din loc, dar se împotmolesc în birocrație. În municipiul Cahul, de ani buni, stă în paragină un loc ce ar putea aduce venituri impresionante localității, trasmite tv8.md

Vorbim de Lacul Sărat, care pe timpurile sovietice atrăgea mii de oameni din tot spațiul ex-sovietic, având un potențial turistic enorm pentru oraș. Reabilitarea lui a început acum mai bine de 10 ani și a înghițit milioane de lei din bugetul public. Dar, perla turistică tot înecată stă, într-un strat gros de probleme. 

În Lacul Sărat, ce urma să fie o atracție turistică atractivă, fiind amplasat în centrul orașului Cahul, nu găsești gram de apă sărată. Vedem în schimb niște apă. E o apă murdară, cu PET-uri, mai vedem niște stufăriș, și asta chiar dacă în el au fost înecate milioane de lei din bani publici.

Ca să înțelegem mai bine valoarea acestui obiectiv și impactul asupra vieții social-economice din orașul Cahul, vă propunem să ne întoarcem puțin în timp. Ne oprim la începutul anilor 60 ai secolului trecut, vremuri în care țara noastră făcea parte din Uniunea Sovietică. În sudul țării, echipe de specialiști încercau să găsească rezerve de gaze naturale și petrol. În timpul căutărilor, s-a descoperit în schimb că orașul Cahul deține ape minerale cu proprietăți curative. 

În primăvara anului 1965, datorită sondării unei fântâni arteziene de lângă râul Frumoasa, a prins viață Lacul Sărat. Apa venea de la circa 500 de metri adâncime, având un miros pătrunzător de hidrogen sulfurat şi iod. Lacul a căpătat popularitate și, în scurt timp, a devenit un loc de atracție inclusiv pentru mii de turiști din țările fostei Uniuni Sovietice.

Articole similare