Ministerul Educației cere opinia cetățenilor cu privire la noul curriculum școlar
Ministerul Educației și Cercetării a demarat o serie de consultări publice privind proiectul noului concept de dezvoltare a curriculumului școlar.
Discuțiile sunt organizate în perioada 14-27 iunie curent, în format online. La acestea participă elevi, părinți, directori ai instituțiilor de învățământ, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților publice locale și sectorului asociativ.
Orarul sesiunilor de consultare publică:
- vineri, 14 iunie, ora 10.00-14.00 – consultare publică cu elevii;
- miercuri, 19 iunie, ora 13.30-15.30 – consultare publică cu directorii și directorii adjuncți ai instituțiilor de învățământ;
- vineri, 21 iunie, ora 11.00-12.00 – consultare publică cu părinții;
- joi, 27 iunie, ora 13.30-15.30 – consultare publică cu cadrele didactice.
Amintim că la începutul lunii mai a anului curent, un nou concept de dezvoltare a curriculumului școlar a fost elaborat și propus consultărilor publice de către Ministerul Educației și Cercetării. Acesta prevede mai multe schimbări în sistemul de învățământ general, printre care reducerea numărului de obiecte de studiu, posibilitatea elevilor de a alege ce vor să învețe în funcție de capacitățile și interesele lor de viitor și comasarea mai multor discipline.
Potrivit documentului, materiile ar putea îmbinate la fiecare ciclu de învățământ – primar, gimnazial, liceal. În anul 2025, ar putea fi integrate următoarele discipline:
- în clase primare – Dezvoltarea personală și Educația moral-spirituală în „Eu și societatea”;
- în clasele gimnaziale – Dezvoltarea personală și Educație pentru societate în „Eu și societatea”;
- în clasele liceale – Dezvoltarea personală și Educație pentru societate în „Eu și societatea”.
Totodată, o altă modificare presupune ca în toate instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal să existe cinci discipline de bază care să contribuie la dezvoltarea culturii generale a elevilor: limba și literatura română, limba străină, matematică, științe (clasele întâi – a VII-a), istoria românilor și universală (clasele: a IV-a, a V-a – a IX-a, a X-a – a XII-a).
Conform calendarului propus, noul curriculum ar urma să fie implementat în școli în 2027. De asemenea, conceptul propune un model de plan cadru alternativ care va putea fi implementat de școlile care o vor dori din 2025.
Documentul este expus pentru dezbateri publice până în luna august 2024.