Publică un anunț
piatasud.md

Ministrul Agriculturii explorează soluții pentru agricultura și irigarea sustenabilă în regiunea Cahul

Ministrul Agriculturii explorează soluții pentru agricultura și irigarea sustenabilă în regiunea Cahul

Vicepremierul Vladimir Bolea a vizitat gospodăria lui Veaceslav și Vitalie Burlacu din satul Crihana Veche, fermieri, care practică  agricultura conservativă și irigarea. În 2023 au irigat de 4 ori 180 ha de porumb, de asemenea, au udat  100 ha de rapița, lucerna. Gospodarii gestionează 3 mii ha de teren agricol. Această vizită a avut drept scop evaluarea și înțelegerea problemelor cu care se confruntă agricultorii în ceea ce privește eficientizarea sectorului, impactul schimbărilor climatice, irigarea și discutarea de soluții și oportunități pentru a sprijini dezvoltarea sectorului agricol si cel de irigare.

În timpul vizitei, Vladimir Bolea a discutat cu frații Burlacu despre provocările specifice legate de irigarea culturilor agricole și necesitatea de a îmbunătăți eficiența acestui proces. Fermierii au evidențiat dificultățile pe care le întâmpină în asigurarea unui aport constant de apă pentru culturile sale si masurile întreprinse, au prezentat idei pentru a spori eficiența sistemelor de irigare și a trece la creșterea unor culturi ecologice.

Vicepremierul a asigurat fermierii de susținerea și interesul față de dezvoltarea agriculturii în această regiune, care des este afectată de seceta. Oficialul a subliniat importanța colaborării dintre minister și agricultori pentru a găsi soluții optime și a îmbunătăți eficiența in sectorul agricol, asigurând astfel producții agricole mai bune și o securitate alimentară mai mare.

„La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare se examinează întotdeauna propunerile fermierilor și se lucrează la dezvoltarea unui cadru legislativ și tehnic mai favorabil pentru irigarea eficientă, pentru implementarea celor mai performante soiuri, tehnologii. Aceasta va oferi agricultorilor acces la resurse și tehnologii moderne, cu beneficii clare pentru agricultura și economia noastră”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

Articole similare