Publică un anunț
piatasud.md

Ministrul Energiei: Avem siguranța livrării de curent electric și stocuri de gaze până la primăvară

Ministrul Energiei: Avem siguranța livrării de curent electric și stocuri de gaze până la primăvară

Republica Moldova are energie suficientă pentru iarnă. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că avem siguranța livrării de curent electric și stocuri de gaze până la primăvară, transmite Moldova1.

În acest sezon rece, Termoelectrica nu va mai folosi păcură pentru încălzirea centralizată. Totodată, ministrul Parlicov ia în calcul reducerea tarifelor la gaze.

„Avem asigurată nu doar securitatea alimentării cetățenilor, dar și prețuri prognozabile. Indiferent de ce se va întâmpla pe piața regională de gaze, dacă vor sălta prețurile la gaze, noi suntem protejați, dacă vor sălta prețurile la energia electrică, noi la fel suntem protejați. Consumatorii din Republica Moldova vor avea energie și căldură, gaze la prețuri stabile, ele nu au cum să meargă în sus. Posibil, nu vreau să promit, dar posibil să fie reduse pe parcursul iernii o parte din prețuri”, a declarat Ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Operatorul național Energocom a prelungit achizițiile de curent electric de la termocentrala din regiunea transnistreană până la sfârșitul anului 2024.

„În special pentru consumatorii care nu au ca sursă de încălzire gazul sau soba, sau altă sursă decât energia electrică și se încălzesc cu energie electrică în mod prioritar. Pentru acești consumatori la fel vor fi compensații și aceste compensații vor fi foarte semnificative. Pentru lemne, cărbune și alte tipuri de combustibili solizi, compensațiile la fel s-au majorat”, a specificat Victor Parlicov.

Până la începutul lunii octombrie, Energocom stocase peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Articole similare