Publică un anunț
piatasud.md

Miturile și neîncrederea în vaccinuri reduc rata de imunizare în rândul cadrelor didactice

Miturile și neîncrederea în vaccinuri reduc rata de imunizare în rândul cadrelor didactice

Chiar dacă suntem în prag de an școlar, iar pandemia de coronavirus se intensifică, în rândul cadrelor didactice există încă reticență privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, până la 24 august s-au vaccinat cu ambele doze peste 33 de mii 700 de angajați din domeniul educației din țară, sau 31% din totalul acestora. Autoritățile și specialiștii insistă pe urgentarea vaccinării cadrelor didactice, însă unii pedagogi ezită din diferite motive: din cauza problemelor de sănătate, de teama efectelor adverse, iar unii sunt victime ale dezinformării și teoriilor conspirațiilor despre coronavirus și vaccinare.  

Numărul redus de vaccinuri administrate cadrelor didactice este o adevărată problemă, mai ales că 1 septembrie începe cu prezența fizică pentru toții copiii, elevii și studenții din țară. Datele statistice arată că pandemia se intensifică, iar specialiștii vorbesc despre un noul val puternic de infectări, în special în rândul celor nevaccinați. Autoritățile sanitare au îndemnat personalul din sistemul educațional să se vaccineze și au anunțat noi reguli pentru desfășurarea în siguranță a procesului educațional. „Pentru a preveni răspândirea virusului, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP)a recomandat atingerea pragului de vaccinare în instituțiile de învățământ de 95% pentru persoanele adulte. (…) Până la atingerea acestui nivel, personalul nevaccinat va efectua și prezenta, din surse proprii, o dată la 14 zile, un test negativ”, a declarat Ala Nemerenco, ministra Sănătății. Hotarârea CNESP din 23 august 2021 a fost criticată de Federația Sindicală a Educației și Științei, de primarul general al municipiului Chișinău și de opoziția parlamentară.  

Pentru a opri pandemia, este imperativ să ne vaccinăm

La gimnaziul din Oxentea, raionul Dubăsari, rata de vaccinare a angajaților este de peste 90 la sută. Directorul instituției Andrei Leunti este și profesor de istorie, dar și un luptător activ cu dezinformarea. „La noi nu s-au vaccinat doar profesorii care au anumite interdicții medicale. Eu personal n-am avut nicio frică să mă vaccinez și alți colegi la fel. Am citit și ne-am documentat despre vaccinare și siguranța vaccinurilor. Nu credem în dezinformările și miturile despre cipuri implantate prin vaccinare sau că virusul se transmite prin vaccin. Trebuie să avem încredere în medicină, în profesioniștii și cercetătorii în domeniu”, afirmă A. Leunti. El îi încurajează pe colegii reticenți la vaccinare să verifice atent sursele de unde se informează: „Pedagogii sunt oameni conștienți și inteligenți, ei pot studia și verifica informația din mai multe surse și să nu creadă zvonurilor și conspirațiilor. Vaccinarea este absolut necesară ca să oprim sau cel puțin să reducem pandemia, iar fiecare profesor trebuie să realizeze responsabilitatea pe care o are atunci când vine în fața elevului”. 

Autoritățile în sănătate spun că reticența unor oameni de a se vaccina este cauzată de mai mulți factori, cum ar fi neîncrederea în vaccinuri, presupusele efecte secundare ale vaccinării, dar și teoriile conspirației răspândite în societate. Daniela Demișcan,șefa Direcției Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății (MS), consideră că cei care cred în teoriile conspirațiilor îi influențează și pe cei indeciși. „Avem două categorii de oameni, una informată și alta – dezinformată. Teama de consecințe post-imunizare, neîncrederea generală în vaccinare, speculațiile despre originea noului coronavirus și teoriile false ale conspirațiilor sunt folosite foarte abil de o grupare de oameni, redusă ca număr, dar suficient de activă și vocală pentru a bulversa societatea și a-i influența pe oamenii indeciși”, explică D. Demișcan, 

Victor Cojocaru, medic reanimatolog la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul aceleași instituții, face apel la profesori să susțină lupta sistemului medical împotriva pandemiei și să se informeze din surse sigure despre vaccinuri și vaccinare. „Majoritatea cadrelor didactice de la noi din țară sunt persoane cu vârsta de 40-50 de ani care sunt expuse unui risc major de a face o formă gravă de COVID-19. Varianta Delta este o tulpină nouă care, cu părere de  rău, atacă și persoanele tinere, inclusiv copiii, chiar dacă ei fac o formă ușoară. Persoanele care lucrează în spații închise cu grupuri de oameni, inclusiv cu elevii, sunt expuse unui risc mai mare decât cei care lucrează sau circulă în spații deschide. Eu personal am avut o formă foarte gravă de COVID-19 și îmi dau seama cât de nemilos este acest virus”, spune medicul. Cu referire la dezinformările despre vaccinuri și vaccinare, domnul doctor reamintește: „Vaccinurile au salvat omenirea de foarte multe boli contagioase, ne vor salva și de COVID-19. Pedagogii sunt cea mai mare forță de educare în societate, ei sunt exemplu și de ei depinde inclusiv educarea medicală și socială. Iată de ce îndemn pedagogii să aibă încredere în știință și să nu creadă zvonurilor și dezinformărilor despre vaccinuri, să gândească și să analizeze critic orice informație”.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate de autoritățile internaționale în sănătate sunt eficiente, sigure și previn cazurile de infectare. Vaccinurile avizate până în prezent de Agenția Europeană pentru Medicamente sunt Biontech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză.

La 29 august, în R. Moldova au fost înregistrate 204 cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 186 în rândul persoanelor nevaccinate, totodată, au fost înregistrate patru decese. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la  266.988.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

Acest articol este publicat de  Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Foto: Colaj API/Stopfals.md

Articole similare