Publică un anunț
piatasud.md

Moldova: lider european în IT per cap de locuitor.

Moldova: lider european în IT per cap de locuitor.

Republica Moldova ocupă locul doi la capitolul angajați în domeniul IT per cap de locuitor din Europa depășind țări precum Polonia, Ucraina și România.

Despre aceasta a scris ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba pe rețele de socializare, transmite știri.md

Potrivit ministrului, din totalul persoanelor angajate în 2023, adică peste 26.000 de specialiști, au obținut un loc de muncă în sectorul IT.

„Avem un ecosistem digital vibrant și în plină expansiune. Am depășit giganți precum Polonia, Ucraina și România, conform unui studiu publicat de Emerging Europe”, declară Alaiba.

În același timp, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării îndeamnă cetățenii să se dezvolte în continuare în această sferă aducând exemplu Estonia.

„Dacă Estonia, cu o populație mai mică decât a Moldovei, poate fi lider, atunci putem și noi! Și o facem zi de zi, construind un climat investițional atractiv, încurajând exporturile de servicii și produse, deschizând noi piețe și mergând decisiv spre integrarea în UE”, mai scrie Dumitru Alaiba.

Astfel, potrivit studiului, după Estonia și Republica Moldova în top trei se află Letonia și Slovacia, care au o pondere de angajare în domeniul IT de 4,12%. Acestea sunt urmate de țări precum Cehia, Slovenia și Serbia.

Totodată, Dumitru Alaiba a anunțat că în perioada 6-7 iunie se va desfășura Moldova Digital Summit, unde se va discuta despre pașii ce trebuie întreprinși pentru dezvoltarea unei economii digitale durabile și integrate global. La eveniment vor participa peste 50 de vorbitori, 150 de companii și sunt așteptați peste 2.500 de vizitatori.

Articole similare