Publică un anunț
piatasud.md

Moldovagaz va solicita repetat ANRE aprobarea tarifului de 29 lei pentru un metru cub de gaz

Moldovagaz va solicita repetat ANRE aprobarea tarifului de 29 lei pentru un metru cub de gaz

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban anunță că compania va solicita repetat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe un tarif de 29 lei pentru un metru cub de gaz, transmite deschide.md.

Solicitarea de majorare a tarifului ar urma să fie făcută până la sfârșitul acestei luni, atunci când va intra în vigoare legea cu privire la gazele naturale.

„La data de 15 septembrie trebuie să fie luată decizia privind modificarea metodologiei tarifare și abia după această dată vom avea posibilitatea să ne adresăm la regulator, cu luarea în considerare a intrării în vigoare a noii legi cu privire la gazele naturale. Legea va intra în vigoare pe data de 10 septembrie. Eventual pe data de 20 va fi așa o adresare (n.red. către ANRE) sau după. Procedural, aceste tarife noi, nu văd cum pot fi aprobate înainte de 1 octombrie. Pentru că la 1 octombrie se schimbă și formula. 

Reieșind din prețurile care sunt și plus devierile ce urmează a fi recuperate, cum ne-am adresat și-n luna iunie și iulie, vom menținem poziția de în jur de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale, în primul rând, și să nu fie un șoc atât de mare pentru populație, pentru industrie, pentru că înțelegem că intrăm în altă extremă când capacitatea de achitare a consumatorilor scade”, a spus Vadim Ceban în cadrul emisiunii Rezoomat de la Realitatea.md.

Șeful Moldovagaz a mai explicat că până la sfârșitul acestui an se vor acumula devieri tarifare de 3,3 miliarde de lei. La moment sunt 1,7 miliarde de lei devieri de anul trecut și 1,6 miliarde din acest an, iar dacă s-ar adăuga și aceste devieri, tariful ar trebui să fie peste 33 de lei pentru un metru cub, potrivit lui Ceban. „Noi nu ne dorim să avem o astfel de creștere bruscă, dar pe de altă parte trebuie să ne onorăm obligațiunile”, a conchis Ceban. 

Amintim că, pentru luna august, consumatorii casnici achită 21 de lei și 29 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA sau 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus.

Articole similare