Publică un anunț
piatasud.md

N. Dandiș: Sunt multe milione de euro, sunt lucrări așteptate, cred că anul viitor orașul va fi un real șantier

N. Dandiș: Sunt multe milione de euro, sunt lucrări așteptate, cred că anul viitor orașul va fi un real șantier

În cadrul emisiunii InDirect, am discutat cu Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul, despre câteva mari proiecte care se desfășoară la moment în Cahul, proiecte de milione de euro cu finanțare europeană.

Am discutat despre reconstrucția parcului central, care urma să fie dat în exploatare încă în luna februarie a anului curent.

„Și eu îmi doresc cât mai repede, este centrul orașului, este parcul central, cu toții dorim să ne odihnim” susține N. Dandiș.

Cauza reținerii finisării lucrărilor are la baza motive obiective după cum susține primarul. Unele din ele fiind, costul mai mare a unor lucrări, timpul nefavorabil, din cauza căruia unele lucrări au fost amânate sau făcute din nou. După cum declară N. Dandiș la bază stau și niște elemente birocratice.

„Ca să aduci niște mașini de sol, ai nevoie mai de niște hotărâri de guvern…mi se pare absurd. De asta și în țara asta nu mergi înainte în felul acesta” afirmă dezamăgit N. Dandiș , care zice că s-au pierdut vreo 2 luni pentru aprobări pentru a fi adus sol vegetal în parc.

Un alt proiect mare, ține de iluminarea stradală a întregului mun. Cahul. Va fi un sistem nou cu cel puțin 5 ani garanție. Anul acesta va fi făcut sectorul centru, iar în dependență de bugetul calculat pentru tot orașul, delegația Uniunii Europene prin programul Uniunea Europeană pentru Cahul, va decide suma alocată. A doua etapă urmează anul viitor.

Vorbim despre materiale de calitate: modernizarea punctelor de automatizare la transformatoare, sistem de stocare a informației, sistem de citire la distanță, etc.

„Eu sper în următorii 2 ani să fie finalizat tot” susține N. Dandiș.

O finanțare de peste 7 mln. euro este pentru Proiectul de apeduct și canalizare.

La sfârșitul lunii iulie va fi finalizată partea de licitații, în august va fi selectat un antreprenor responsabil. Dandiș susține că și-ar dori ca în septembrie a anului curent să înceapă lucrările le rețelele din oraș pe magistrală. La stația de epurare nu crede că sa va reuși în acest an.

Un alt proiect se pregătește pentru școala sportivă. Va fi o reparație capitală a clădirii, urmând să fie reparate ambele bazine, acoperișul, sistem nou de ventilare, reparația sălilor, cablurile vor fi schimbate și altele. Suma necesară fiind de apr. 30 mln lei. În acest an va urma  proiectarea, iar la anul viitor vor începe lucrările.

„Sunt multe milione de euro, sunt lucrări așteptate, cred că anul viitor orașul va fi un real șantier” declară Nicolae Dandiș.

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare