Publică un anunț
piatasud.md

Natalia Balaban: Republica Moldova are multe premise bune să exceleze, totul depinde de noi

Natalia Balaban: Republica Moldova are multe premise bune să exceleze, totul depinde de noi

Natalia Balaban – avocat, mediator, arbitru în Republica Moldova, Președinte al Consiliului Centrului de Instruire a UAM, Membru al Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova, originara din municipiul Cahul, conduce propria companie de avocatură Balaban & Partners

Din 2010 Natalia Balaban este membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova. S-a remarcat prin conducerea unei societăți de avocatură care prestează servicii de înaltă calitate atât pentru clienții naționali  și internaționali. Dispune de o vastă experiența de reprezentare a clienților în negocieri de afaceri, atragere fonduri europene dar și reprezentare in instanțe de judecată peste hotarele țării.

În parcursul profesional, Natalia Balaban a prestat servicii juridice pentru clienți din Austria, Germania, Elveția, Estonia, Olanda, Polonia, Bulgaria, România, Italia și Franța.

În anul 2018 Natalia a fost decernată cu Diplomă de Onoare a Uniunii Avocaților din Republica Moldova. 

De ce ai ales să fii avocat și cum a început cariera ta în acest domeniul?

O sa încep de la geneză, sunt originară din municipiul Cahul, fapt care mă face să mă simt și mandra dar și recunoscătoare bastinei de unde am pornit . Iubesc foarte mult unicitatea cahulenilor, oameni mai sufletiști cred că nu am mai întâlnit nicăieri. Îmi place cum se dezvoltă orașul meu natal. De la mai mulți colegi aud de bine despre Cahul și cred că în mare parte este datorită oamenilor. 

Am ales să încep anume cu asta și aș vrea să adaug că sunt dintr-o familie extraordinară. Simbioza dintre familie și localitatea de unde venim m-a ajutat pe mine, dar și pe fratele meu să ajungem acolo unde suntem. E mai ușor să obții rezultate și succese atunci când ai la bază tot ce e mai bun. 

La fel, vreau să mulțumesc profesorilor din Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Cahul care mi-au oferit o pregătire foarte bună, dragostea lor și încrederea pe care mi-au oferit-o m-a ajutat mult în cariera mea.

Când am mers în România la studii, aveam la început careva rețineri dar toate cele menționate mai sus m-au ajutat să trec peste toate fricile și să-mi depășesc limitele. În scurt timp am ajuns și acolo una din cele mai bune studente.

Am ales să merg la facultatea de drept pentru că mi-am dat seama în timpul anilor de studii că am multă perseverență și îmi place să vorbesc în fața publicului. Am simțit că sunt ambițioasă și ies învingătoare în fața oricărei provocări. Profesorii mei mi-au sugerat și ei că ar fi bine să fiu avocat, pentru că aveam argumente clare și concrete la orice întrebare. Din adolescență reușeam să țin piept la orice dispută într-o manieră diplomatică, și fiecare ideea pe care o aveam era bine argumentată. Când a venit timpul să aplic la studii superioare, la insistența tatălui am revenit în Republica Moldova. Pentru că realizam că studiind dreptul voi putea ajuta foarte multă lume, fără ezitare am aplicat dosarul la specialitatea Drept. 

Cum sunt privite femeile, care practică această meserie în Moldova? 

Minunat! Nu am simțit niciodată nici-o presiune referitor la aceasta. Eu de fapt sunt foarte orientată pe rezultat și pe ceea ce va rămâne după mine în societate, iar cum mă privesc cei din jur mai puțin îmi pasă. Având posibilitatea prin prisma colaborării noastre cu case de avocatură europene să profesez peste hotare, am ales totuși să rămân acasă si sa aduc cea mai buna expertiză aici. Nu poate fi nimic mai frumos decât să știi ca poate aduce plus valoare societății din care provii, aici mă simt bine! Calitatea vieții nu e doar despre profesionalism și carieră ci este despre să oferi și să primești apreciere. E important să fii un om bun în societate, să îți faci treaba cu responsabilitate. De fapt eu cred în muncă, devotament, și disciplina, dar neapărat trebuie sa fie prezent și entuziasmul.

Din dosarele pe care le-ai avut, care te-a marcat? Din care ai învățat cel mai mult?

Mereu am avut dosare interesante. Dosare fără precedent și trebuia de fiecare dată să studiez subiectul foarte aprofundat, de multe ori domeniile fiind unice pe țară. Un dosar prin care am învățat multe inclusiv în partea de tranzacționare, proceduri internaționale este dosarul Portului Internațional Giurgiulești. A fost un dosar mare, poate chiar cel mai mare din Moldova pe partea economică, de fapt au fost procese care s-au desfășurat în mai multe jurisdicții inclusiv UK și Olanda, o experienta inedita cu avocati profesionisti la nivel internațional. Lecția pe care am învățat-o este că se poate… dacă muncești mult, ai disciplina în tot și o echipă bună, nu există nimic imposibil.

Cum treci peste pierderea dosarelor? Cum depășești aceste momente?

Eu sunt o persoană foarte ambițioasă. Dacă iau un dosar sunt foarte hotărâtă că îl voi câștiga, pentru că eu chiar cred în ceea ce fac. Am avut puține experiențe de acest gen. Important este să fie corectitudine în procesul judiciar. Atunci când pierzi un dosar pentru că oponentul are contraargumente legale e mai ușor de acceptat. Dezamăgitor este când nu se respectă procedurile legale. Sunt o luptătoare înverșunată pentru dreptate și cred într-un stat de drept unde justiția trebuie să fie imparțială, transparentă și echitabilă.

Ce părere ai despre justiția din Republica Moldova?

Cu justiția sunt probleme în mai multe țări nu doar în Republica Moldova. Ceea ce pot să spun este că se încearcă schimbări spre bine și asta îmi place. Această transformare e un proces complex și lung, îmbucurător este faptul că deja am început acest drum dar este foarte important și cum se face, or orice precedent ramine in istorie. Lumea trebuie să aibă siguranță că drepturile lor sunt respectate. Concomitent pentru a asigura implementarea reformelor fiecare din noi trebuie să contribuie în măsură responsabilităților sale. Atunci când fiecare își va asuma responsabilitatea pentru ceea ce face vom avea reușite mai rapide.

Republica Moldova are multe premise bune să exceleze, totul depinde de noi.

Care este secretul? Cum o domnișoară din provincie a ajuns să fie Președinte al Consiliului Centrului de Instruire a UAM și membră a Consiliului Uniunii Avocaților din Republica Moldova?

Eu aș pune faptul că sunt din Cahul e punctul meu forte, nu știu dacă este chiar provincie dar clar drumurile frumoase pornesc de acolo. Bariere nu există pentru nimeni, indiferent de unde venim. Mă ajutat foarte mult setea mea de cunoaștere, eram și sunt foarte curioasă, mereu vroiam să știu mai mult. Instruirea mea continuă nu se limitează la activitatea de bază  urmez concomitent  studii masterate și programe în dezvoltări multiaspectuale de actualitate, acest fapt ma tine un tonus si-mi da entuziasm sa aplic in practică cunoștințele noi.

Ce pot să spun este că mereu mă inspiră oamenii, colegii, partenerii, clienții. De fiecare dată când ajung într-un cerc nou de profesioniști, la nivel național sau internațional sunt inspirată de unicitatea lor și de la fiecare am de invățat. Prin prisma colaborărilor în domeniul avocaturii și consultanței internaționale am oportunitatea să preiau cele mai bune practici internaționale ceea ce reprezintă o expertiză prețioasă și mă face să mă simt recunoscătoare. Faptul că vin din Republica Moldova nu mă face să mă simt mai slab pregătită decât ei din contra ei apreciază mult felul nostru de formare, perseverența și gândirea orientată pe rezultat. Este interesant faptul ca datorită lipsei specializării înguste în țară în domeniul avocaturii am reușit sa ne dezvoltăm multiaspectual, astfel îmi face plăcere sa pot susține o discuție profesionistă în orice domeniu juridic când mă vad cu colegii din alte țări de obicei ei au specializarea foarte bine delimitată și niciodată nu vor dezbate un subiect în care nu s-au specializat. Pentru asta am muncit foarte mult, sunt nopți în care studiez în loc să-mi petrec timpul cu cei dragi. Cu toate că ajungi la o etapă în care ai timp și de respiro și începi sa savurezi tot mai mult timpul cu familia și să prioritizezi viața personală.

Ce poți spune despre colegii tăi din Cahul?

Am o părere foarte bună despre colegii mei din Cahul, nu îi cunosc pe toți dar din cei care îi știu sunt profesioniști, dedicați, indiferent că sunt judecători sau avocați toți au un fel plăcut de a se prezenta și asta bucură. De obicei merg în instanțele din Cahul cu încredere și pot spune că e una din instanțele din țară în care este o plăcere sa pledezi. 

Articole similare