Publică un anunț
piatasud.md

Natalia Gavriliţa: Separarea ministerelor va permite eficientizarea lor

Natalia Gavriliţa: Separarea ministerelor va permite eficientizarea lor

Am demarat astăzi reorganizarea ministerelor pentru a asigura separarea ministerelor Protecției Sociale, Culturii, Mediului și Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Această separare va permite să eficientizăm lucrul pe aceste domenii esențiale pentru dezvoltarea țării noastre. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, în debutul şedinţei Guvernului, transmite MOLDPRES.

„Avem prea multe proiecte și șantiere blocate și care se mișcă foarte greu – la drumuri, gazoduct, poduri, linii de înaltă tensiune, o să îl rog pe dl ministru Andrei Spînu să treacă în revistă fiecare caz și să urgentăm implementarea lor. Dacă stoparea e cauzată de agentul economic, trebuie de mers până la rezilierea contractului și organizarea unui nou concurs. Dacă impedimentele vin din partea unor funcționari publici, trebuie să cunoaștem numele lor și vom lua decizii pe fiecare caz. Sunt sigură că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi unul croit ca o structură eficientă, care să livreze constant proiecte de infrastructură de calitate pentru beneficiul cetățenilor”, a spus premierul.

Şeful Executivului a relevat că de la Ministerul Culturii are, la fel, așteptări mari. “Trebuie să lărgim aria de suport al statului pentru acest domeniu, avem nevoie de curaj și îndrăzneală la acest minister, nu vă sfiiți să analizați oportunitatea lansării unor proiecte inovative, cum ar fi, de exemplu, deschiderea unor muzee de tehnologie, industrie și robotică, dle Prodan. Vă rog să asigurați ca banii pentru domeniu culturii să fie alocați în mod transparent și democratic, inclusiv pentru grupuri informale, pentru regizori, artiști și scriitori tineri. Și nu uitați de moldovenii din zonele rurale, ei nu sunt deloc alintați cu produse culturale și în acest sens avem de lucru”, a spus Gavriliţa.

„Şi de la Ministerul Mediului, la fel, am așteptări mari. Protecția mediului este o prioritate a acestei guvernări, dar activitatea ministerului nu poate fi una sindicală sau de protest. Avem nevoie de soluții, avem nevoie de programe ce ar promova economia verde, economia circulară, statul trebuie să ajute agenții economici să se conformeze la regulile europene de protecție a mediului. Și nu doar prin amenzi, ci și prin soluții, granturi, suport, explicații. La fel, e nevoie de o analiză și o prognoză pe scenarii cu diferită gravitate privind schimbările climatice”, a relevant prim-ministrul.

Conform Nataliei Gavriliţa, Ministerul Protecției Sociale are nevoie de o reinventare. “Pensiile, plățile sociale sunt extrem de importante, dar asta nicidecum nu este tot ce trebuie să livreze acest minister. Gestionarea pieței muncii suferă din cauza eficienței redusă a guvernului. E datoria noastră să fim activi pe acest domeniu, să ne asigurăm că talentele și meseriașii locali găsesc locul de muncă potrivit și de la asta beneficiază și afacerile și angajații și statul. Nu-mi place să văd pe șantiere oameni care poartă șlapi în loc de încălțăminte specială, sunt fără cască, fără o protecție elementară. Nu e atât de greu să facem acest pas în direcția țărilor civilizate, care își protejează muncitorii. E datoria noastră să protejăm acești oameni. Sunt sigură că Marcel Spatari este omul potrivit care să conducă această transformare necesară și o să aveți tot suportul meu în acest sens”, a estimat oficialul.

În încheierea alocuţiunii, prim-ministrul a felicitat tinerii cu Ziua Tineretului, care este marcată azi. “Vom aloca azi un milion de lei pentru programe de granturi pentru tineri lansate de consiliile raionale. Nu toate consiliile raionale vor primi acești bani, ci doar acele care au finanțat în 2021 programe pentru tineret. Știu că multe din aceste programe au finanțarea oprită sau întârziată la nivel local. Suma pe care o alocăm azi va merge să deblocheze aceste finanțări și tinerii care au câștigat concursurile de granturi să-și primească finanțarea pe care o așteapă. Sper să fie un mesaj care va încuraja autoritățile publice locale să fie mai activă în finanțarea programelor țintite pe activități cu implicarea tinerilor”, a conchis şeful Cabinetului de miniștri.

Articole similare