Publică un anunț
piatasud.md

Noi mecanisme legale de responzabilizare a participanților la traficul rutier. Vezi noile amenzi aprobate de către Parlament

Noi mecanisme legale de responzabilizare a participanților la traficul rutier. Vezi noile amenzi aprobate de către Parlament

Un proiect de lege care vizează implementarea unor noi mecanisme de responsabilizare a participanților la trafic a fost votat astăzi de Parlamentul Republicii Moldova.

Pe lângă înăsprirea sancțiunilor pentru participanții care depășesc limita de viteză, proiectul prevede reguli noi de responsabilizare a proprietarului mijlocului de transport și sancțiuni mai dure pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor.

Una dintre principalele modificări constă în modificarea Codului Contravențional prin completarea cu prevederi ce ar permite un nou mecanism de sancționare a conducătorilor auto pentru contravențiile constate prin intermediul mijloacelor tehnice.

Totodată, se instituie o sancțiune complementară nouă, aplicată de Poliție, cum ar fi suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule, care se aplică de către șeful, șefii adjuncți și șefii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului Național de Securitate Publică, pe un termen de la 30 la 180 de zile.

Suplimentar, se modifică norma de sancționare pentru încălcarea limitei de viteză pe sectorul de drum, astfel încât la depășirea limitei de viteză de la 60 km/oră și mai mult, pe lângă amenda aplicată, conducătorului auto i se suspendă exercitarea dreptului special de a conduce vehicule de la 30 la 180 de zile.

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul penal nr.985/2002, Codul contravențional nr.218/2008, Legea nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier, Legea nr.713/2001 privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și de alte substanțe psihotrope și Legea nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte) a fost elaborat de către Ministerul Afacerilor Interne.

Noile prevederi vor intra în vigoare în termen de 3 luni din momentul publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Articole similare