Publică un anunț
piatasud.md

Noi reguli privind vârsta de pensionare. Vezi cu cât s-a majorat

Noi reguli privind vârsta de pensionare. Vezi cu cât s-a majorat

De astăzi, 1 iulie intră în vigoare noile reguli privind vârsta de pensionare.

Astfel vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 ani și 6 luni, cu stagiul complet de cotizare 32 ani și 6 luni. Pentru bărbați vârsta de pensionare este 63 de ani și stagiul de cotizare 34 ani, condițiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019

Cu respectarea condițiilor specific prevăzute de lege, reduceri ale vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Ele pot să se pensioneze cu 3 ani înainte de vârsta standard de pensionare, respectiv, de la 01.07.2021  la vârsta de 56 de ani şi 6 luni.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

Pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare cererea şi actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depăşirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

Articole similare