Publică un anunț
piatasud.md

Noua lege a voluntariatului, în dezvoltare – ce schimbări poate aduce?

Noua lege a voluntariatului, în dezvoltare – ce schimbări poate aduce?
© Imagine reprezentativă

O nouă lege a voluntariatului este concepută, iar cetățenii Republicii Moldova sunt bineveniți să propună schimbări în cadrul consultărilor publice, scrie diez.md.

Actuala lege a voluntariatului datează din anul 2010, iar ultimele schimbări la conținutul ei au avut loc acum 11 ani.

Dacă legea urmează să fie votată de majoritatea guvernului, pe 5 decembrie va fi recunoscută Ziua Internațională a Voluntarilor, iar autorităţile administrației publice vor acorda sprijin financiar şi organizatoric pentru cauza dată.

Conform măsurilor Guvernului pentru stimularea voluntariatului, instituțiile gazdă vor putea primi scutiri și înlesniri de taxe. Pentru voluntarii care se implică în proiecte de lungă durată sau cu impact semnificativ în comunitate, se va crea un fond de burse, oferindu-le sprijin financiar suplimentar pentru necesitățile personale sau de formare continuă.

Un alt capitol important al noii legi se referă la măsurile venite să stimuleze voluntariatul. Astfel, s-au păstrat prevederile vechi prin care voluntariatul poate fi considerat de angajator ca experiență de muncă, iar voluntariatul efectuat de studenți pentru dezvoltarea aptitudinilor și experienței profesionale va putea fi considerat practică de inițiere sau practică de licență. Condiția este ca acesta să constituie cel puțin 40 de ore.

Noua lege prevede și crearea unei comisii de coordonare a politicilor de voluntariat. Aceasta va fi un organ consultativ și va fi responsabilă de planificarea, elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice în domeniul voluntariatului. Comisia va include reprezentanți ai ministerelor relevante, ai ONG-urilor active în domeniu și experți recunoscuți la nivel național și internațional.

De asemenea, legea prevede dezvoltarea unei platforme digitale naționale pentru voluntariat, care va facilita accesul voluntarilor la oportunități diverse și va permite monitorizarea și raportarea impactului activităților în comunitate.

Pentru a contribui cu o sugestie pentru legea dată, puteți accesa link-ul dat, însă țineți cont de timp, deoarece data limită e 20 iulie 2024.

Autor: ziuadeazi.md
Distribuie