Publică un anunț
piatasud.md

Nouă școli din ţară dintre care una în raionul Cahul au fost renovate în 2020 cu susținerea unui proiect al Ministerului Educației

Nouă școli din ţară dintre care una în raionul Cahul au fost renovate în 2020 cu susținerea unui proiect al Ministerului Educației

Nouă instituții de învățământ din ţară au fost reparate şi reabilitate în anul 2020, datorită Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC), este vorba de liceele teoretice: „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia; „Mihai Eminescu” din Strășeni; „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, raionul Sângerei; „Axentii Doljnenko” din Vulcănești; „Andrei Vartic” din Ialoveni; „Ștefan Holban” din comuna Cărpineni, raionul Hâncești; „Vasile Alecsandri” din satul Colibași, raionul Cahul; „Ștefan Vodă” din Ștefan Vodă, precum şi Gimnaziul „M. Eminescu” din orașul Telenești.

În aceste școli au fost instalate rețele noi de apă și canalizare, rețele electrice, de ventilare, sisteme de încălzire, ferestre și căi de acces pentru copii cu nevoi speciale.

„A fost reparat interiorul și exteriorul clădirilor, inclusiv blocurile sanitare. În unele cazuri, s-a făcut termoizolarea fațadelor și s-au reparat acoperișurile. De asemenea, au fost instalate detectoare de incendiu
și a fost amenajat teritoriul. Unele instituții au fost dotate deja cu mobilier nou și cu echipamente pentru laboratoarele de fizică, chimie și informatică, altele sunt în proces”, indică MECC.

Până la sfârșitul anului 2021, urmează să fie finalizate lucrările de reparație la alte cinci instituții de învățământ, acestea fiind ultimele dintre cele 23 de școli beneficiare în cadrul proiectului. Astfel, în acest an va fi finalizată reconstrucția liceelor teoretice: „Petru Rareș” din municipiul Soroca (executarea 79,5%); „Mihai Eminescu” din Anenii Noi (executarea 41%); „Alexandru cel Bun” din Rezina (executarea 69,44%); „Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni (executarea 37,7%);  „Alecu Russo” din satul Cojușna, raionul Strășeni (executarea 33%).

Lucrările de reparație sunt efectuate de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova, în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Acesta este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației, fiind orientate spre un sector al educației mai eficient.

Articole similare