Publică un anunț
piatasud.md

Numărul persoanelor inactive pe piața muncii a scăzut semnificativ în acest an

Numărul persoanelor inactive pe piața muncii a scăzut semnificativ în acest an
© Imagine simbol

În anul 2024, am înregistrat o scădere semnificativă a numărului persoanelor inactive pe piața muncii, cel mai mare procentaj fiind în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani. Rezultatele obținute sunt semnificative, întrucât acest contingent de populație se află în vârsta aptă de muncă și au toate posibilitățile ca să muncească, fiind în afara perioadei de studii și înainte de pensionare.

Reducerea numărului de persoane inactive este o dovadă clară a eficienței politicilor și programelor implementate de Guvern, în special a reformei Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, lansate de minister în anul 2023. Totuși, în continuare, aproximativ 347.000 de persoane apte de muncă rămân în afara pieței muncii.

Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale se angajează să acționeze mai decisiv pentru a sprijini familiile, în special femeile, în găsirea unui echilibru între viața profesională și cea de familie, având în vedere că 102.000 de persoane apte de muncă sunt inactive din cauza responsabilităților de îngrijire.

La 1 iulie curent, Guvernul a lansat un nou concurs pentru crearea și extinderea creșelor publice, fiind alocate 20 de milioane de lei pentru aceste proiecte. Prin intermediul acestui program, în anul 2023, 20 de localități au beneficiat de programul de extindere a creșelor, ceea ce înseamnă 15 grupe noi create și 20 de grupe de creșă renovate și pregătite pentru sezonul rece. Pe lângă acestea, au fost create 8 grupe noi, finanțate de partenerii externi, 10 grupe renovate, au fost lansate 8 creșe de tip familial și 2 creșe amenajate de angajatori.

De asemenea, ministerul își va intensifica eforturile pentru a oferi mai multe oportunități de angajare și a se asigura că sistemul de asistență socială nu descurajează munca, având în vedere că 108.000 de persoane apte de muncă nu sunt active din alte motive decât pensionarea, studiile, migrația sau responsabilitățile de îngrijire.

În acest sens, ministerul a intervenit cu mai multe modificări pentru a îmbunătăți cadrul normativ, astfel încât să faciliteze angajarea șomerilor beneficiari de ajutor social care sunt apți de muncă. Drept urmare, conform datelor de la sfârșitul lunii iunie curent, numărul acestora s-a redus de 10 ori, fiind ajutați să-și găsească un loc de muncă de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. 

„Continuăm să muncim pentru a construi un viitor mai bun pentru toți cetățenii noștri”, a menționat ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu.

Articole similare