Publică un anunț
piatasud.md

O familie din Cahul şi-au transformat pasiunea pentru fierărit în afacere, graţie suportului financiar al Uniunii Europene

O familie din Cahul şi-au transformat pasiunea pentru fierărit în afacere, graţie suportului financiar al Uniunii Europene

Cătălina şi Victor Pascal din satul Zîrneşti, raionul Cahul, au transformat pasiunea pentru fierărit în afacere. Victor este printre puţinii fierari care mai prelucrează acest metal la cuptorul de cărbune, transmite tvrmoldova

Meşteşugul e de departe unul uşor, întrucât necesită multă dedicaţie, meticulozitate, logică şi simţ estetic. Soţia sa, Cătălina, este responsabilă de partea creativă a lucrărilor, dar şi de gestionarea şi promovarea atelierului. Creaţiile familiei Pascal sunt apreciate atât în Cahul, cât şi în raioanele vecine Cantemir, Leova sau Vulcăneşti.

Mai nou, creaţiile lor au plecat în Franţa şi Rusia, fiind solicitate de basarabenii stabiliţi în străinătate. În acest an, familia Pascal a câştigat un grant european în valoare de 15.000 euro. Cu aceşti bani, dar şi cu o contribuţie proprie de 2.330 euro, ei au achiziţionat patru utilaje performante care le vor permite să optimizeze producerea şi să creeze produse originale.Grantul a fost acordat cu asistenţa financiară a Uniunii Europene, în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova.

„A suda piese de metal nu înseamnă a fi fierar”

Într-un atelier plin de unelte, piese şi utilaje, Victor Pascal confecţionează porţi, garduri, balustrade, uşi exterioare, dar şi alte piese de metal. Munceşte de zor, cu multă dăruire şi pasiune. „A suda piese de metal nu înseamnă a fi fierar, aici e nevoie de precizie, migală şi gust estetic”, spune Victor. Meşteşugul fierăritului l-a deprins de mic, de la tatăl său, care a copilărit printre romi şi de la ei a învăţat această artă. De aproape zece ani, Cătălina, soţia sa, îi este alături şi între timp a preluat partea de management, design şi promovare a afacerii. „Eu preiau comenzile, comunic cu clienţii, stabilesc termenii de livrare, am grijă de partea financiară a afacerii”, punctează Cătălina.  

Femeia relatează că a avut nevoie de câţiva ani ca să se hotărască să se implice în această afacere, ea fiind educatoare de profesie. „Fierăritul e considerat a fi un domeniu mai curând al bărbaţilor decât a femeilor. Nu este uşor, dar acum spun cu inima deschisă că l-am îndrăgit şi sunt gata să aducem afacerea la o nouă etapă de dezvoltare”.

„Niciodată până acum nu am primit un ban gratuit”

Soţii Pascal au devenit încrezători că acest meşteşug poate deveni o afacere. „Timp de 2 ani am activat pe bază de patentă, iar în februarie 2021 am înregistrat o societate cu răspundere limitată. Până nu demult am lucrat doar cu persoane fizice, dar acum avem printre clienţi şi persoane juridice”, spune Cătălina.

În 2021, familia Pascal s-a numărat printre primii 28 de beneficiari ai programului de granturi EU4Moldova: Regiuni-cheie, obţinând un grant în valoare de 15.000 euro, la categoria start-up. „Într-o seară a venit la noi în ospeţie un prieten, el ne-a şi informat despre existenţa acestui program. Nu îmi venea să cred că poţi primi în dar bani pentru dezvoltare. Niciodată nu am primit un ban gratuit”, adaugă Cătălina.

Cu banii obţinuţi din grant şi o contribuţie proprie de 2.330 euro, Cătălina şi Victor au achiziţionat patru utilaje moderne. Este vorba despre o maşină de amprentare a metalului la rece, o maşină de îndoit cu role din fier forjat, o maşină electrică de îndoit ţevi cu şablon şi un compresor de aer trifazat. Aceste utilaje vor spori precizia şi calitatea lucrărilor şi vor reduce totodată costul şi timpul de executare al acestora. „Graţie acestor utilaje vom câştiga timp. Dacă până acum aveam nevoie de două săptămâni ca să facem o poartă, de acum încolo vom reuşi să o producem într-o săptămână”, notează bărbatul.  

Noile utilaje, achiziţionate cu asistenţa financiară a Uniunii Europene, au ajuns recent în atelierul de la Zîrneşti şi conferă familiei Pascal optimism şi încredere că pot face mai multe. Soţii Pascal vor să deschidă şi un mic magazin, unde alţi fierari vor putea cumpăra metal amprentat şi elemente torsionate. De asemenea, Victor şi Cătălina Pascal vor să se extindă pe piaţă cu un nou produs – uşi exterioare. 

Un basarabean stabilit în Franţa are uşi exterioare produse în Cahul  

Atelierul soţilor Pascal este printre puţinele din R. Moldova care mai păstrează tradiţia prelucrării metalului la cuptorul cu cărbune, orice element din creaţiile lor fiind executat sută la sută manual. Cătălina face schiţa, designul lucrării, iar Victor dă viaţă desenului. „Unii clienţi rămân surprinşi, poate chiar şocaţi de ceea ce facem. Suntem o fierărie autentică, niciun element de decor nu este din comerţ”, notează femeia. 

Uneori clienţii lor vin cu fotografii, iar ei reproduc fidel modelul. „Durata unei lucrări depinde de complexitatea obiectului executat, avem porţi care le putem face şi mai mult de o lună”, recunoaşte Victor.

Soţii Pascal consideră că lucrările lor îi recomandă şi le fac cea mai bună publicitate. Clienţii lor sunt în mare parte din sudul ţării, dar au avut comenzi şi de la moldoveni stabiliţi în afara ţării. „Avem clienţi nu doar din Cahul şi raioanele vecine: Cantemir, Leova sau Vulcăneşti, dar şi de peste hotare. Bunăoară, un bărbat a comandat uşi exterioare şi a plecat cu ele în Franţa. Am avut o comandă şi în Rusia”, adaugă Cătălina.

Forjarea artistică continuă să fie populară şi preţuită, pentru că din atelierele fierarilor ies în final  produse inedite. Fiecare creaţie e unică în felul său, iar Victor şi Cătălina sunt printre puţinii creatori rămăşi în Republica Moldova care perpetuează tradiţiile vechi de prelucrare a fierului.

Familia Pascal este una din cei 28 de beneficiari ai programului de granturi pentru sectorul business din regiunile cheie Ungheni şi Cahul, ediţia 2020. 16 companii existente, 10 start-up-uri şi 2 iniţiative de antreprenoriat social au beneficiat de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 euro fiecare.

Un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Ungheni şi Cahul, ediţia 2021, s-a încheiat în luna iunie, dosarele depuse fiind la etapa finală de evaluare. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul şi Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 mln. euro.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susţine dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă şi durabilă în regiunile Cahul şi Ungheni, pentru a asigura cetăţenilor o calitate mai bună a vieţii. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Articole similare