Publică un anunț
piatasud.md

O specie rară de vultur a fost observată în Cahul

O specie rară de vultur a fost observată în Cahul

Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii (SPPN) a anunţat că, în perioada 13-15 februarie, pe teritoriul ţării noastre s-a aflat „un oaspete foarte rar – vulturul negru (Aegypius monachus)”, transmite MOLDPRES.

„Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria, în cadrul unui program de reintroducere a speciei. Tânărul vultur a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar. Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2022, lângă localitatea Etulia Nouă (UTA Gagauz-Yeri). După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul până în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lângă localitatea Pistruieni”, indică SPPN.

Potrivit sursei citate, pasărea se afla pe un teren agricol și aștepta ca aerul dimineții să se încălzească, pentru a decola cu ajutorul curenților de aer. Din când în când era vizitată de corbi teritoriali curioși. Înainte de prânz și-a luat zborul în direcția nord-vest, îndreptându-se spre regiunea Vinnița din Ucraina.

Vulturii tineri pribegesc adesea până la atingerea maturității, putând parcurge distanțe impresionante. În doar câteva luni de la eliberare, Djuranlyi a parcurs mii de kilometri, traversând Bulgaria, Turcia și Grecia. După ce s-a reîntors în Bulgaria, vulturul a călătorit în România, unde și-a petrecut aproape întreaga iarnă. La mijlocul lunii februarie a trecut și pe la noi, afirmă Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii.

Această specie este considerată dispărută în Republica Moldova. La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești, dar care au dispărut din cauza persecuției umane, tăierii arborilor bătrâni, lucru care s-a răsfrânt și asupra altor specii de vultur: vulturul pleşuv sur (Gyps fulvus), dar și acvilelor de mari dimensiuni: Acvila de câmp (Aquila heliaca), acvila de munte (Aquila chrysaetos) etc. O altă cauză a dispariției păsărilor, a fost otrăvirea secundară cu poluanți de tip DDT.

Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni. Vizita lui Djuranlyi din data de 15 februarie s-a produs la 71 de ani de la ultima observație oficială documentată, rezumă un comunicat al SPPN.

Articole similare