Publică un anunț
piatasud.md

O tânără ucraineană își continuă cariera în medicină după ce și-a găsit refugiul în Cahul

Stoian Daria, o tânără de 27 de ani din Odessa, Ucraina, a reușit să își depășească obstacolele și să își continue cariera medicală în Cahul, după ce a fost nevoită să plece din țara sa natală din cauza războiului.

Daria a absolvit recent stagiul de medic specialist în obstetrică și ginecologie în Ucraina, dar a fost nevoită să părăsească Odesa pe 27 iulie 2023. O prietenă care locuise deja în Cahul i-a propus un loc de muncă la spitalul local, unde era nevoie de tineri specialiști.

Deși, inițial i s-a părut imposibil să își continue practica medicală în altă țară, dată fiind recunoașterea diplomei sale din Ucraina, Daria a decis să încerce. Apropiindu-se de medicul șef al spitalului din Cahul, a fost încurajată să urmeze un proces de certificare. După un interviu la Ministerul Sănătății din Chișinău și două luni de așteptare, la 7 noiembrie 2023, Daria a fost oficial înregistrată și a început să lucreze în noua ei poziție.

„Mi-a fost teamă la început, dar m-am adaptat rapid, având în vedere că am fost înconjurată de o echipă excelentă și medici extraordinari. Pacienții au fost înțelegători și respectuoși cu mine. Deja am șase luni de experiență ca specialist în obstetrică și ginecologie, lucrând în prezent în departamentul de patologie a sarcinii. Am avut ocazia să tratez mai multe femei cu probleme în timpul sarcinii”, a menționat Daria.

În tot acest timp petrecut în municipiul Cahul, a reușit să-și facă mulți prieteni, inclusiv și refugiați din aceeași localitate și alte regiuni ale Ucrainei.


„Suntem profund recunoscători pentru sprijinul oferit de Guvernului SUA, Pas cu Pas și IOM. În numele meu, al familiei mele și al comunității noastre, transmit sincere mulțumiri tuturor celor implicați în această inițiativă,” a declarat Daria.

Articole similare