Publică un anunț
piatasud.md

Patru heliporturi vor fi construite în Moldova. Unul dintre ele va fi la Cahul

Patru heliporturi vor fi construite în Moldova. Unul dintre ele va fi la Cahul

În Republica Moldova, patru heliporturi vor fi ridicate în acest an pentru elicoptere medicale, două în capitala Chișinău și câte unul în Bălți și Cahul. Proiectul este susținut financiar de o inițiativă comună a României și Moldovei.

De cele patru heliporturi vor beneficia toți cetățenii care vor avea nevoie de intervenții medicale de urgență din partea echipajelor aeromedicale, a precizat pentru postul nostru de radio ofițerul de presă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

Ea a precizat că heliporturile vor fi date în exploatare până la sfârșitul lunii septembrie 2023. Două dintre acestea vor fi construite la Chișinău și câte unul la Bălți și Cahul

„Construcția pistelor de aterizare și decolare va fi asigurată cu căile de acces. Primul va fi construit pe strada Nicolae Testemițanu 29, din municipiul Chișinău, în preajma Spitalului Clinic Municipal „Timofei Moșneagă”. Al doilea heliport urmează să fie construit pe strada Poamei 28 din capitală, în preajma Institutului Mamei și a Copilului. Al treilea heliport urmează să fie construit în municipiul Bălți, lângă spitalul municipal Bălți și al patrulea heliport va fi construit în municipiul Cahul”, a spus Liliana Pușcașu.

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, banii pentru construcția celor patru heliporturi sunt prevăzuți din bugetul proiectului zona de cooperare transfrontalieră România – Republica Moldova, o zonă mai sigură pentru îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. În bugetul de stat sunt prevăzute aproximativ 5,8 milioane de lei pentru construcția celor patru heliporturi.

Articole similare