Patru permise de conducere falsificate, depistate în PTF Giurgiulești-Galați
Sute de euro au oferit trei conaționali pentru a intra în posesia permiselor de conducere falsificate. Însă, la ieșirea din Republica Moldova, polițiștii de frontieră le-au depistat și astfel le-au încurcat planurile de a folosi aceste documente în una din țările europene. Totodată, un șofer de rută ocazională este documentat pentru transportul de acte contrafăcute. Incidentele au fost înregistrate în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, în ultimele 48 de ore.
În primul caz, la controlul trecerii frontierei de stat s-a cerut șoferului al unui autocar de pe ruta ocazională Moldova – Portugalia să prezente conținutul coletului ce-i aparținea. În cadrul examinării, polițiștii de frontieră au depistat un permis de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile moldovenești pe numele unei tinere moldovence. În rezultatul cercetărilor amănunțite s-a stabilit că documentul prezintă semne de falsificare. Șoferul a declarat că de la un conațional a primit coletul și urma să îl transmită unei persoane în Portugalia.
În celelalte trei incidente au fost identificați cu acte falsificate nemijlocit proprietarii acestora. Astfel, după legitimarea conducătorului auto al unui Renault, polițiștii de frontieră au efectuat un control adițional, cu tehnica din dotare, asupra permisului de conducere românesc. Actul vizibil prezenta indici de falsificare, fapt confirmat ulterior. La audieri, șoferul a relatat că în luna aprilie curent a pierdut permisul original și la scurt timp, contra sumei de 100 de euro „l-a restabilit”.
În calitate de pasageri într-un autocar de pe ruta Moldova-Anglia s-au prezentat doi cetățeni moldoveni, la care în urma controlului de nivelul II s-au depistat permise de conducere cu semne de falsificare. Ambele documente ar fi eliberate de autoritățile române. Primul cetățean a precizat că în anul 2014, la Chișinău a fost ajutat de o persoană necunoscută să-și perfecteze actul, a oferit 300 de euro pentru acest serviciu. Cel de-al doilea cetățean a menționat că acum un an în România a obținut actul, contra sumei de 500 de euro.
Polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în infracțiunea de falsificare a documentelor oficiale.