Publică un anunț
piatasud.md

Pe 11 iunie, Preasfințitul Veniamin aniversează 49 de ani. La mulți ani!

Pe 11 iunie, Preasfințitul Veniamin aniversează 49 de ani. La mulți ani!

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, își aniversează ziua de naștere marți, 11 iunie, în ziua în care împlinește 49 de ani. Cu această ocazie, Preasfinția Sa va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Mc. Dimitrie și Sf. Ierarh Dionisie din Cahul.

Slujba va fi o celebrare a vieții și a slujirii Preasfințitului Veniamin, care a condus Eparhia Basarabiei de Sud cu devotament și înțelepciune timp de 6 ani.

Născut în 1975 în localitatea Puhoi, raionul Anenii Noi, Republica Moldova, în familia lui Ion şi Evdochia Goreanu, fiind primul din cei șase copii ai acestora, Preasfințitul Veniamin (Veaceslav Goreanu) a simțit încă de tânăr chemarea spre slujirea Bisericii. A urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, unde a obținut titlul de doctor în Drept bisericesc.

A intrat în monahism în anul 2007 la Mănăstirea Neamț și a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah în anul 2008. A activat ca preot coordonator la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon Nou” din București și ca lector suplinitor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

În anul 2018, Preasfințitul Veniamin a fost ales Episcop al Basarabiei de Sud. De atunci, Preasfinția Sa a lucrat neobosit pentru a revitaliza viața duhovnicească a eparhiei, a sprijini preoții și credincioșii și a promova valorile creștine.

Sub conducerea Preasfințitului Veniamin, s-au construit și renovat numeroase biserici și mănăstiri, s-au înființat școli și centre sociale, iar activitatea filantropică a eparhiei s-a extins semnificativ.

Cahulenii îl prețuiesc pe Preasfințitul Veniamin pentru dragostea sa pentru Dumnezeu și pentru oameni, pentru înțelepciunea și smerenia sa. La ceas aniversar, îi dorim Preasfinției Sale multă sănătate, bucurie și binecuvântări divine în activitatea sa pastorală.

Mulți ani, Preasfințite Părinte Veniamin!

Articole similare