Publică un anunț
piatasud.md

Pe urma investițiilor: Doisprezece ambasadori au vizitat mun. Cahul

Pe urma investițiilor: Doisprezece ambasadori au vizitat mun. Cahul

Ambasadorii mai multor state au efectuat o vizită la Cahul pe 12 septembrie 2023, pentru a evalua rezultatele sprijinului financiar acordat mai multor instituții din municipiu pentru dezvoltarea și modernizarea acestora.

Prima vizită a fost făcută la grădinița „Prichindel”, împreună cu autoritățile locale, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare de către copii și educatori.  

La eveniment au fost prezentate rezultatele proiectului de renovare al grădiniței „Prichindel”, implementat cu sprijinul Uniunii Europene, prin programul EU4Moldova: Regiuni Cheie, finanțat de UNICEF Moldova.

Lucrările de renovare ale grădiniței au inclus reparații la acoperiș, la sistemul de încălzire, fațadele clădirilor și grupurile sanitare interioare. Totodată, grădinița a fost echipată cu jucării cognitive moderne și dispozitive de învățare ICT (Information and communication technology).

Ulterior, ambasadorii au fost conduși în grupa dotată cu LEGO SPIKE Essentials, creată pentru implementarea activităților de robotică pentru copii.

În timpul discursului de bun-venit, Primarul Nicolae Dandiș a menționat că mun. Cahul beneficiză de mai multe proiecte și a exprimat recunoștință față de echipele implementatoare pentru sprijinul acordat în identificarea celor prioritare. El a explicat că atunci când au identificat proiectele care urmau să fie finanțate, au desfășurat un sondaj, inclusiv un vot online al comunității, pentru a permite locuitorilor să aleagă care dintre proiecte urmau să fie renovate sau să primească finanțare.

„Așa cum s-a menționat, este o grădiniță cu personal foarte bun și de aceea este foarte solicitată. Se pune accent pe partea de promovare, instruire, adaptarea la noile tehnologii și tot ceea ce înseamnă cerințe ce țin de competențe. Mă bucur că atât din partea doamnei Directoare cât și din partea întregului colectiv există deschiderea pentru cooperare cu alte instituții. S-au făcut înfrățiri cu grădinițe din România, există proiecte bilaterale transfrontaliere pentru face schimb de bune practici, pentru că, de fapt, ăsta este prezentul și viitorul nostru: acești copii cu care ne mândrim. Vizita reprezentanților atâtor misiuni diplomatice, instituții finananțatoare pe noi ne onorează”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul.

În aceeași zi, ambasadorii au mai vizitat câteva instituții unde s-au implementat proiecte finanțate de EU. Astfel aceștia au făcut un tur la EduTech Lab, din cadrul Liceului Dimitrie Cantemir, la Centrul de Asistență Medicală Primară și la Serviciul de Intervenție Timpurie, iar întâlnirea finală a avut loc cu comisiile multidisciplinare la sediul Consiliului Raional Cahul.

Articole similare