Publică un anunț
piatasud.md

Pentru a porni activitatea S.A. ”Fabrica de brînzeturi” Cahul este nevoie de 3,5 milioane lei

Pentru a porni activitatea S.A. ”Fabrica de brînzeturi” Cahul este nevoie de 3,5 milioane lei

Despre situația deloc ușoară la S.A. Fabrica de Brânzeturi din Cahul, ne-a povestit Sergiu Rența, Consilier raional și Președinte al Consiliuli de Administrare, alături de directorul S.A. Fabrica de Brânzeturi din Cahul, Nicolae Olteanu,  în cadrul emisiunii inDIRECT.

„Situația fabricii la momentul de față este foarte complicată din motive că s-au acumulat foarte multe datorii. Acum lucrăm pentru a dezvolta fabrica, pentru a o scăpa din insoluții.Pentru aceasta am fost la Chișinău la Comisia Națională a Pieței Financiare, pentru a solicita mărirea capitalului social al întreprinderii, prin intermediul acționarului prioritar, consiliul raional. Fapt care a fost confirmat.Am venit cu un demers către consiliul raional unde am solicitat un aport financiar de 2 milioane lei și cu un posibil împrumut de la instituțiile bancare de un milion jumate, fapt care ne va scoate din impas”, relatează Olteanu Nicolae, directorul întreprinderii.

În cadrul ședinței consiliului de administrare, au fost înaintate multe propuneri, dintre care și lichidarea fabricii. Referitor acestei propuneri Președintele Consiliului de Administrare, Sergiu Rența, susține: „Juriștii ne-au sugerat că de fapt dacă datoria este de peste 5 milioane lei ar trebui sa fie anunțat insolabilitatea acestei întreprinderi. Dar s-a decis să se convoace acționarul la care se va lua o decizie. 82% acționarul este consiliul raional, nu este prerogativa consiliului de administrare de a închide sau nu fabrica, hotărârea o ea acționarul.”

Potrivit lui Nicolae Olteanu, 54 de angajați ai fabricii nu au primit salariul din luna ianuare anul curent, din cauză că conturile întreprinderii sunt blocate.

„Din suma totală de peste 5 milioane lei a datoriilor care le deține fabrica: 2 848 000 lei este datoria fabricii față de furnizorii de lapte, 720 000 lei – datoria față de condiții (apă, gaz, energie electrică), 491000 lei – furnizorilor materialelor de producere (materiale, pelicula…), 282 mii lei fondul social, 191000 lei – datorii de impozite, 600000 lei – datorii față de angajați (salarii). Am oferit salarii după posibilitate, poate mai strigent, poate nu la timp, dar am oferit după posibilități”, declară Nicolae Olteanu.

Totodata directorul fabricii a menționat că pentru a porni activitatea fabricii, este nevoie de 3,5 milioane lei, dintre care și plata furnizorilor de lapte.Pentru o activitate de două luni sunt necesare: 300 kg de peliculă pentru împachetare – 27 mii lei, pahare pentru smântână de 15% comanda se face într-un stoc de minim 50 mii bucăți – 40500 lei, pahare pentru smântână de 20% deasemeni comanda minima este de 50 mii bucăți – 35 mii lei, capace pentru pahare 100 mii bucăți – 21mii lei, soluții pentru dezinfecție – 10  mii lei,  procesul tehnologic – 140 mii lei.

„În toată această perioadă de până la noi, rapoartele financiare se desenau frumos, pentru a ieși curat să nu arate că duce spre faliment fabrica. Odată ce am venit noi în acest consiliu de administrare a aparut și aceste cifre, și acest raport financiar. Până acum încercau să acopere toate datoriile, chear și cei de la Direcția finanțe a consiliul raional erau cu părerea de a închide fabrica”, punctează Sergiu Rența.

În cadrul ultimii ședințe a consiliului raional din data de 17 septembrie, au fost alocați 2 milioane de lei pentru majorarea capitalului social și scrisoare de garanție de 1,5 milioane lei pentru împrumut în folosul dezvoltării fabricii.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare