Publică un anunț
piatasud.md

Permisele de conducere și buletinele de identitate vor fi disponibile în format digital

Permisele de conducere și buletinele de identitate vor fi disponibile în format digital

Mai multe documente, printre care buletinele de identitate și permisele de conducere, vor fi disponibile în format digital. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de deputați în lectură finală, comunică MOLDPRES.

Inițiativa legislativă va reglementa digitalizarea buletinelor de identitate, a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare, precum și unele elemente privind generarea și utilizarea acestora. Respectivele documente în format digital vor fi utilizate prin intermediul aplicației guvernamentale integrate a serviciilor electronice.

Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul financiar al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, lucrează la dezvoltarea aplicației, care va asigura accesul utilizatorului la toate serviciile electronice în baza identității electronice personale.

Buletinul de identitate digital al cetățeanului Republicii Moldova va fi un act de identitate generat pe telefonul sau tableta titularului și va conține un set de date preluate în regim automatizat și în timp real din profilul persoanei din Registrul de stat al populației și, suplimentar, un identificator electronic (cod QR).

Proiectul va mai reglementa posibilitatea de a depune online solicitarea de înmatriculare a mijloacelor de transport și livrarea prin serviciul guvernamental de livrare (MDelivery) a certificatelor și plăcuțelor de înmatriculare. De asemenea, se propune introducerea obligației notarului de a depune, prin intermediul unui serviciu electronic, la Agenția Servicii Publice, cererea de înregistrare a actului juridic autentificat sau a contractelor de vânzare-cumpărare și a altor documente conexe bunurilor imobile. După efectuarea înregistrării, se va expedia în mod electronic notarului și titularului dreptului certificatul electronic privind înscrierile în registrul bunurilor imobile.

Un alt domeniu de intervenție a proiectului îl constituie reglementările aferente extraselor din diverse registre de stat.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică.

Articole similare