Persoanele de vârsta a treia se „digitalizează” la universitate | VIDEO
Aproape 30 persoane de vârsta a treia au ajuns din nou în băncile universității. De data aceasta, nu pentru a însuși o profesie, ci pentru a învăța să-și gestioneze banii în era digitală.
Seniorii au participat la cursul „Introducere în Plățile Digitale” și au aflat multe lucruri utile de la cei mai buni specialiști ai Asociației Băncilor din Moldova. Mai mult, ei au testat în mod practic cum pot să-și plătească facturile online, cum să facă cumpărături printr-un simplu clic pe ecran, dar și cum să se protejeze de fraude digitale. Cursul a fost organizat în cadrul campaniei #FărăCash, care își propune să informeze populația despre beneficiile plăților digitale și să le promoveze ca metodă principală de plată. La deschiderea evenimentului a participat și Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldova, care a subliniat importanța plăților digitale și familiarizării fiecărui moldovean cu beneficiile achitării #fărăcash.
Experta în finanțe personale și corporative Daniela Secinschii, promotoare a educației financiare în Republica Moldova, a venit cu lecții prețioase pentru seniori.
Daniela Secinschii, trainer: „Noi nu am învățat cum să administrăm banii în școală, la facultate, dar aceasta nu înseamnă că nu putem să începem chiar de acum. Trebuie să fim conștienți cum să operăm cu banii, fie în numerar, fie cu cardul. Asta se învață, de aceea există educația financiară, ca să învățăm cum se fac aceste lucruri. Dar cu cardul este mai simplu, mai econom și mai rapid.”
Plățile digitale sunt mai simple, economisesc timp și efort, eliminând necesitatea de a purta în portofel sume mari de bani sau de a sta la coadă la bancomat. Aceste beneficii au fost sesizate și de participanții la curs. Dacă până în prezent, pentru majoritatea tranzacțiilor, seniorii apelau la ajutorul celor mai tineri, pe viitor vor fi mai independenți și se vor bucura de toate avantajele plăților fără numerar.
Anastasia Taievorbă, participantă: „M-a impresionat că pot să fac transfer de pe un card bancar de la o bancă pe alt card bancar, tot mie, dar la altă bancă. Acum aș putea să fac transfer nepoților mei, care vor merge la studii peste hotare, și bunicuța le va mai face câte un cadou. Voi ști ce să fac și cum să fac atunci când nepoții nu sunt lângă mine, căci până acum apelam mereu la ajutorul lor.”
Varvara Cucuruzeanu, participantă: „Pentru persoanele în etate este o metodă foarte convenabilă. Încă un beneficiu este că, atunci când achităm online, beneficiem și de un procent oarecare de cashback. Ne dorim să folosim mai des tranzacțiile online, ca să ne fie mai ușor. Este și un risc să umblăm cu bani cash la vârsta aceasta: acuș îi uităm sau îi punem unde nu trebuie. Cu cardul ne simțim mai în siguranță, iar plățile online vor fi acum mai sigure pentru noi.”
Nicolae Slusari, participant: „Eu achit online pentru că, în primul rând, economisesc timpul stând acasă și nu mă deplasez nicăieri, nu stau în rânduri la bancă. În al doilea rând, toate acestea se pot face în orice zi, la orice oră din zi sau noapte, pot să fac achitările oricând îmi este comod.”
De asemenea, seniorii au învățat despre tipurile de carduri bancare (debit, credit, prepaid), funcțiile și caracteristicile cardurilor, cum se obține un card bancar, costurile asociate utilizării cardului bancar și modalitățile de efectuare a plăților digitale (carduri bancare, telefoane mobile etc.).
Leon Cojușneanu, trainer: „Plățile #fărăcash sunt despre gestionarea sigură, rapidă și eficientă a banilor. Cu acest mesaj venim către seniori și îi încurajăm să fie la pas cu plățile digitale, să învețe cum să folosească un card bancar și ce măsuri să întreprindă pentru a-și proteja datele de fraude, iar cel mai important ne dorim să-i familiarizăm cu plata facturilor online, pentru că le oferă posibilitatea de a achita simplu și rapid de acasă, direct de pe telefonul mobil, în timp ce se bucură de timpul petrecut cu cei dragi.”
Leon Cojușneanu, trainer: „Plățile #fărăcash sunt despre gestionarea sigură, rapidă și eficientă a banilor. Cu acest mesaj venim către seniori și îi încurajăm să fie la pas cu plățile digitale, să învețe cum să folosească un card bancar și ce măsuri să întreprindă pentru a-și proteja datele de fraude, iar cel mai important ne dorim să-i familiarizăm cu plata facturilor online, pentru că le oferă posibilitatea de a achita simplu și rapid de acasă, direct de pe telefonul mobil, în timp ce se bucură de timpul petrecut cu cei dragi.”
Irina Pohilă, expert în dezvoltarea produselor digitale: „Noi, generația tânără, care gestionăm cu ușurință plățile digitale și posibilitățile pe care ni le oferă tehnologiile de azi, trebuie să fim mult mai receptivi și să le povestim cu încredere, cu răbdare, celor care nu cunosc și au nevoie de mai mult sprijin din partea noastră. Să le arătăm prin exemple proprii și să le demonstrăm în aplicații cum ar putea să beneficieze și ei de aceste oportunități. Câte o operațiune, câte un pas zi de zi, iar într-un an, ei vor fi deja instruiți și vor putea utiliza cu ușurință aceste aplicații, bucurându-se de progresul digital.”
Doina Fetco, trainer: „Toate băncile comerciale și-au unit eforturile și încearcă să transmită mai multe informații despre ce înseamnă un card, ce înseamnă să achiți fără cash, fără bani de hârtie, de facto, care sunt riscurile, cum am putea să anticipăm și cum am putea să ne gestionăm finanțele.”
Cursurile de introducere în plățile digitale pentru persoanele de vârsta a treia au demonstrat că și seniorii pot adopta noile tehnologii, cu ajutorul unei instruiri adecvate. Aceste inițiative nu doar îmbunătățesc calitatea vieții seniorilor, dar contribuie și la creșterea incluziunii financiare în Republica Moldova.
Cursurile au avut loc în cadrul proiectului „Universitatea pentru Vârsta a 3-a”, lansat în anul 2023 de Universitatea de Stat din Moldova cu suportul UNFPA Moldova și Fundația Moldcell.
Campania #FărăCash, organizată de Asociația Băncilor din Moldova (ABM) în parteneriat cu Visa și cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, vizează informarea populației despre beneficiile plăților fără numerar. Scopul campaniei este de a promova utilizarea plăților digitale ca metodă de plată principală și de a încuraja adoptarea acestora în activitățile zilnice ale moldovenilor.