Publică un anunț
piatasud.md

Peste 1000 de locuitori ai unei comune din Galați, înregistrați la o singură adresă. Toți au avut drept de vot

Peste 1000 de locuitori ai unei comune din Galați, înregistrați la o singură adresă. Toți au avut drept de vot

În comuna Oancea din județul Galați, o situație neobișnuită le-a atras atenția autorităților. Conform datelor oficiale, dintre cei aproape 2.500 de locuitori ai comunei, circa 1.100 sunt înregistrați la o singură adresă. Și au toți drept de vot.

Conform datelor oficiale, această situație a fost posibilă din cauza unei legi mai vechi care nu are caracter retroactiv. Noua lege, intrată în vigoare anul trecut, limitează la 10 numărul persoanelor din afara familiei care pot fi înregistrate la aceeași adresă.

O familie din Oancea a permis înregistrarea a 1.100 de persoane la adresa lor, majoritatea fiind cetățeni moldoveni care au obținut cetățenia română și și-au stabilit domiciliul în comună.

Andi Mihalache, președinte BEJ Galați: „În urma verificărilor s-a constatat faptul că erau în cauză cetățeni moldoveni care au obținut cetățenia română și și-au stabilit domiciliul. Este legal, au drept de vot ca orice cetățean român”.

Situația a generat complicații logistice în ziua alegerilor, deoarece o secție de votare nu poate deservi mai mult de 2.000 de alegători. Drept urmare, autoritățile au înființat o secție de votare suplimentară special pentru cele 1.100 de persoane înregistrate la aceeași adresă.

Recent, legea a fost modificată astfel încât la o adresă pot fi înregistrate maximum 10 persoane care nu sunt rude de gradul 1 cu proprietarul.

Articole similare