Publică un anunț
piatasud.md

Peste 140 mii de dolari pentru dezvoltarea turismului la Cahul. Vezi prioritățile

Peste 140 mii de dolari pentru dezvoltarea turismului la Cahul. Vezi prioritățile
© FOTO: www.vinaria.md

La 20 ianuarie, a avut loc conferința de lansare a proiectului ”Creșterea competitivității turistice în zona clusterului turistic VIA Cahul”, în cadrul căreia au fost prezentate obiectivele principale ale proiectului.

La eveniment au participat operatori turistici, agenți economici, consultanți în turism, reprezentanți EU4Moldova și parteneri din România. Aceştia au discutat despre subiectele prezentate și despre modalitățile de implementare a proiectului.

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană prin Programul EU4Moldova: regiuni cheie, are scopul promovării și susținerii spiritului de cooperare între companiile din zonele urbane și rurale ale Clusterului, prin crearea de noi locuri de muncă și implementarea unor idei inovatoare.

Planul de dezvoltare a Clusterului pe perioada 2022-2027 are următoarele obiective principale:

  1. Dezvoltarea infrastructurii turistice publice și private, a serviciilor de tranzit și îmbunătățirea accesului la obiectivele turistice din regiune.
  • Construirea și amenajarea unor stiluri de infrastructură turistică ca „magneți” amplasate pe traseul național
  • Construirea unei platforme pentru vizionarea obiectivelor turistice – Lacul Beleu și Rezervația naturală „Prutul de Jos” (Slobozia Mare)
  1. Dezvoltarea turismului verde în regiunea Clusterului VIA Cahul.
  • Promovarea economiei circulare în turism
  • Promovarea schemelor de sprijin și de consolidare a capacităților în sectorul turismului în rândul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri)
  1. Asigurarea schimbului de bune practici la nivel regional și internațional pentru dezvoltarea de afaceri durabile
  • Vizibilitate; promovare.

Printre activitățile planificate se numără construirea unei platforme pentru vizionarea obiectivelor turistice, instalarea a 40 de semne rutiere, construirea unei platforme panoramice de vizionare a Rezervației Biosferei ”Prutul de Jos”, instalarea a două binocluri/lunete panoramice în zona de belvedere, procurarea vitrinelor pliante/mobile și achiziția de echipamente și bunuri pentru 16 operatori turistici.

Clusterul turistic VIA Cahul se bazează pe principiile cooperării, inovației și autenticității și are ca scop îmbunătățirea accesului la obiectivele turistice din regiune, stimularea creării de noi locuri de muncă și realizarea economiei circulare în turism.

Acesta fost creat la 27 aprilie 2022, prin semnarea acordului de cooperare dintre 49 membri: 20 reprezentanți ai mediului de afaceri, 12 APL și instituții de stat, 10 reprezentanți ai sectorului de cercetare-inovare-educare, 4 instituții catalizatoare și 3 parteneri internaționali.

Articole similare