Publică un anunț
piatasud.md

Peste 40 de incendii de vegetație în 42 de localități din raionul Cahul

Peste 40 de incendii de vegetație în 42 de localități din raionul Cahul

De la 1 februarie, în 42 de localități din raionul Cahul s-au produs 43 de incendii de vegetație. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă atenționează cetățenii despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație și solicită vigilență.

Pompierii avertizează cetățenii că în condiții de vânt și umiditate redusă focarele de ardere se răspândesc cu repeziciune pe arii extinse, fiind un pericol pentru sectorul forestier, terenurile agricole, precum și pentru sectorul locativ. 

Mai mult, înregistrarea temperaturilor ridicate, care nu sunt caracteristice sezonului rece a anului, pot favoriza izbucnirea incendiilor de proporții în urma igienizării și aprinderii vegetației uscate. 

În acest sens, salvatorii recomandă cetățenilor să evite utilizarea focului deschis la nimicirea vegetației, stufărișului și resturilor menajere. 

Totodată, maturii sunt rugați să supravegheze copiii și să nu le permită jocul cu focul și alte surse de aprindere. Mai mult, oamenii sunt îndemnați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. 

Pentru prevenirea incendiilor cu caracter natural specialiștii IGSU îndeamnă cetățenii să fie mai responsabili, evitând aprinderea suprafețelor de teren, pentru ca focul să nu nimicească flora și fauna țării.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 4780 de intervenții ale pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație uscată, în urma cărora au fost compromise peste 11600 ha de teren. 

În caz de situații de risc și excepționale persoanele sunt îndemnate să apeleze Serviciul 112.

Articole similare