Publică un anunț
piatasud.md

Plachia de pește: rețeta autentică din sudul Moldovei

Plachia de pește: rețeta autentică din sudul Moldovei

Plachia de pește este o mâncare care nu lipsește de pe masa moldovenilor. Aceasta face parte din tradiția noastră culinară și este pregătită în special din peștele prins în râurile și lacurile Moldovei. Peștele proaspăt, roșiile, ceapa și verdețurile alcătuiesc un buchet de arome delicios. Strângeți familia în jurul mesei și savurați împreună gustul plachiei de pește împreună cu un pahar de vin.

Plachie de pește

Ingrediente 

  • Pește – 2 kg (crap, caras, plătică, etc.)
  • Ceapă – 2 buc.
  • Ardei gras – 2-3 buc.
  • Roșii – 1-2 buc.
  • Sare 
  • Ulei 

Mod de preparare

  • 1. Peștele este curățat de solzi și măruntaie. Dacă avem crap, se taie bucăți, iar peștele mai mic se prepară întreg.
  • 2. Până a fi prăjit, peștele se sărează. E important să fie lăsat la sărat cel puțin 10-15 minute pentru „a se îndulci”.
  • 3. Peștele este prăjit în ulei. Se poate, inițial, de „scăldat” peștele în făină de grâu, mălai sau combinat. Fiecare alege metoda preferată. 
  • 4. Ceapa și ardeiul gras se taie mărunt și se prăjesc într-o tigaie mai mare.
  • 5. Se adaugă o roșie tăiată mărunt. Pentru a elimina coaja de pe roșie, aceasta este crestează și se opărește. 
  • 6. Se adaugă o lingură de dumadă (pastă de ardei gras sau pastă de tomate) și puțină făină de grâu. Dumada va da culoare bucatelor, iar făina va face zeama mai consistentă. 
  • 7. După ce legumele sunt prăjite, se adaugă apă. Cantitatea apei depinde de volumul tigăii. Se fierb legumele 15 minute. 
  • 8. Se pune peștele prăjit în tigaie. Se lasă la fiert 5 minute pentru a îmbiba zeama de legume. 
  • 9. Se adaugă verdețuri după gust: mărar, pătrunjel. Se lasă la fiert încă câteva minute. 

Poftim la masă!

Articole similare