Publică un anunț
piatasud.md

Plachie din pește ca la Vadul lui Isac. Poftim la masă! | Episodul 7

Vă salut din Vadul lui Isac, raionul Cahul! Chiar dacă localitate este relativ tânără, anul acesta a împlinit 350 de ani de la prima atestare documentară, zona are o istorie bogată care ne duce în anul 100 era noastră, pe timpul imperiului Roman.

La Vadul lui Isac s-a păstrat și poate fi văzut cu ochiul liber – Valul lui Traian de jos, o fortificație construită de romani pentru a întări apărarea zonei unde Dunărea se varsă în Marea Neagră.

Valul lui Traian de Jos, începe de la satul Vadul-lui-Isac din Lunca Prutului de Jos și ajunge până la lacul Sasâc din regiunea Odesa. În total, are o lungime de 126 de km.

Din păcate, această destinație turistică nu este încă exploatată cum se cuvine. Satul este mărginit de Lacul Manta, cel mai mare lac din Moldova, ceea ce și-a pus amprenta inclusiv asupra gastronomiei locale.

Bucatele din pește nu lipsesc de pe masa vădașilor, iar balta le-a fost salvarea în cele mai cumpliți ani ai istoriei salvând-ui de foamete, ca și pe toți locuitorii Luncii Prutului de Jos.

La Vadul lui Isac vom prepara Plachia din Pește, așa cum o pregăteau vădașii de-a lungul timpului.

Susține-ne pe https://www.patreon.com/

Video a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.

Articole similare