Publică un anunț
piatasud.md

Plantarea răsadului de legume – sfaturi utile

Plantarea răsadului de legume – sfaturi utile

Uneori, răsadul transplantat nu prinde rădăcini sau se dezvoltă greu. Motivul ar putea fi faptul că răsadul nu a fost replantat corespunzător la locul definitiv, transmite agrobiznes.md

Cum să evitați greșelile atunci când transplantați răsadul într-un loc permanent aflați în acest articol.

Reguli generale pentru plantarea răsadului

Transplantarea este întotdeauna stresantă pentru plante. Prin urmare, sarcina noastră este să facem tot posibilul, ca răsadul tânăr de roșii, ardei, vinete, varză și castraveți să suporte această schimbare fără stres.

Tehnica plantării răsadului într-un loc permanent depinde de:

  • recipientele în care a fost cultivat răsadul;
  • vârsta și mărimea plantelor;
  • cultură.

Răsadul care a crescut în ghivece sau plăci alveolare pentru răsadurieste cel mai ușor de plantat. După ce sunt scoase, plantele sunt coborâte direct în găurile făcute anterior.

Apoi sunt presărate cu sol, ulterior tasat cu mâinile din toate părțile, astfel încât să nu rămână goluri, răsadul să fie bine prins în sol. După este necesar de udat abundent planta.

Dacă plantele au fost cultivate în cuburi de carton sau hârtie, recipientele sunt tăiate longitudinal cu foarfece și plantele sunt îndepărtate cu grijă din ele, ținându-le de tulpină și încercând să evităm distrugerea substratului nutritiv.

Apoi, fiecare plantă este plasată în ​​gaură, presărată cu sol ce trebuie după puțin tasat și bine udat.

Dacă timpul e posomorât, este recomandat să plantați răsadul dimineața, iar dacă este soare – după-amiaza, spre seară.

Este important să scoatem cu grijă răsadul din ghivecele din plastic: cu o mână țineți ghiveciul de mijloc, cu cealaltă de margine, în așa fel încât tulpina plantei să fie situată între degetul mijlociu și arătător.

Citește și cum să combați boala Piciorușul negru la răsad.

Apoi, ghiveciul este răsturnat. Cu mâna care este mai aproape de centru, îndepărtați ghiveciul și, cu cealaltă mână, întoarceți ușor răsadul și, împreună cu sol, coborâți-l în gaura făcută.

Important! Răsadul nu se udă cu câteva zile înainte de data programată de a fi plantat, doar cu câteva ore înainte de a fi răsădit este udat din abundență cu apă, astfel, încât pământul să fie bine umectat.

În acest caz, solul nu se va fărâma, împrăștia, iar plantele nu se vor rupe în timpul răsădirii.

Pentru udat se folosește apă curată de temperatura solului (18 – 20°C).

Cu 4-5 zile înainte de plantare se recomandă o fertilizare a răsadului cu azotat de calciu.

Răsadul este pregătit de plantare dacă este viguros, gros și cu internodii scurte. Sistemul radicular trebuie să fie bine dezvoltat, iar la specii cum ar fi tomate, ardei sau vinete trebuie să fie formați bobocii la prima inflorescență.

De obicei, se plantează răsadul de 50-60 zile la tomate, 60 – 65 zile la ardei. Răsadul trebuie să aibă o înălțime minimă de 15 cm și mai multe frunze, răsadul de castraveți trebuie să aibă minim 3 frunze, iar de ardei 8-12.

Cum se înlătură corect răsadul din locul în care a fost crescut

Este mai dificil să scoateți răsadul din plăcile alveolare. Acest lucru va necesita o spatulă mică sau ceva similar.

Lama spatulei se introduce cu grijă în spațiul dintre peretele celulei și sol, încercând să ridicați puțin solul. La fel se face din toate părțile, apoi planta este luată de tulpină și îndepărtată cu grijă din recipient.

În cazul producerii răsadului în ghivece comune, înainte de a scoate plantele, solul trebuie împărțit în pătrate, în centrul cărora să se afle planta.

Apoi, cu ajutorul unei lopățele se scot atent plantele pentru a fi răsădite. Este bine să manipulați răsadul până la cuibul de plantat tot cu lopățica, pentru a menține solul. Acesta se pune cu lopățica în sol, se acoperă cu sol din 3 părți, apoi se scoate lopățica.

Pregătirea terenului pentru plantarea răsadului

Cel mai bine este să pregătiți locul pentru plantarea răsadului oricărei culturi din toamnă. Pentru a face acest lucru, imediat după recoltare, afânați solul (cu motocultor sau hârleț), iar bulgării nu îi sfărâmați – acest lucru va permite solului să înghețe mai bine iarna, iar o parte semnificativă a larvelor de dăunători și agenți patogeni vor muri.

Primăvara, după o nivelare, solul este necesar de dezinfectat cu o soluție fierbinte (70-80°C) de sulfat de cupru (1 lingură la 10 litri de apă), cheltuind 1-1,5 litri de produs pe 1 metru pătrat.

După aceea, se administrează îngrășăminte organice (3-4 kg gunoi de grajd descompus, turbă sau compost pe metru pătrat), superfosfat (1 lingură pe 1 metru pătrat), sulfat de potasiu (1 lingură pe 1 metru pătrat).

Acestea sunt împrăștiate uniform pe suprafața solului. Mai poate fi adăugată cenușă de lemn (1 pahar pe 1 metru pătrat). Apoi solul este nivelat cu o greblă.

Și sera trebuie, de asemenea, dezinfectată (dacă acest lucru nu s-a făcut toamna) cu o soluție de sulfat de cupru (2 linguri diluate în 10 litri de apă) cu adaos de preparate speciale. Pentru a trata o seră cu o suprafață de 10 metri pătrați, veți avea nevoie de 10 litri de soluție.

Cum se plantează roșiile?

Dacă răsadul are dimensiuni standard (înălțime 25-35 cm și 8-10 frunze adevărate), acesta e plantat în modul obișnuit. Săpați o gaură puțin mai mare decât solul cu care a fost scoasă planta.

Răsadul se acoperă cu sol până la copileț sau până la prima pereche de frunze, dacă copileții au fost îndepărtați.

Răsadul de roșii ce s-a maturizat prea mult, adică mai înalt decât 35 cm este plantat folosind una dintre metodele descrise mai jos:

Prima metodă. Faceți o gaură de 8-10 cm adâncime și 20-30 cm diametru. Răsadul este așezat sub un unghi de 45 de grade, astfel încât rădăcinile sale să fie îndreptate spre sud, iar tulpina spre nord.

Când plantați, asigurați-vă că tulpina răsadului nu atinge solul, iar frunzele inferioare sunt situate la o înălțime de 15-20 cm de acesta. Pentru a realiza acest lucru, frunzele cele mai mici sunt îndepărtate.

Este recomandat să faceți acest lucru din timp, astfel încât rănile să aibă timp să se cicatrizeze și să nu pătrundă prin acestea nicio infecție.

Această metodă e bună când plantăm răsad înalt, deoarece astfel planta poate produce rădăcini suplimentare și se hrănește din plin, ceea ce duce la majorarea recoltei de roșii.

A doua metodă. Mai întâi sapați o gaură mare de 15-20 cm adâncime, iar în ea sapați o alta, dar deja mai mică și adâncă de 8-12 cm (până la înălțimea recipientului în care a fost crescut răsadul). Ar trebui să aveți un fel de gaură în gaură cu o adâncime totală de 25-32 cm.

Răsadul împreună cu sol este plantat vertical în gaura mai mică. Apoi, este acoperit cu sol până la copileț sau până la primele frunze adevărate. După 2 săptămâni, când răsadurile de roșii se înrădăcinează și devin puțin mai puternice, gaura mare este acoperită cu sol aproape până la înălțimea inițială a solului (frunzele inferioare, care pot ajunge sub sol, sunt îndepărtate din timp).

Această metodă de plantare a răsadului de roșii este mai grea. Dar, pe de altă parte, plantele formează ulterior mai multe inflorescențe (în special la roșiile înalte) decât la plantarea tradițională.

Imediat după plantare, trebuie instalat suport cu o înălțime de 50 cm pentru soiurile cu creștere redusă și 80 cm pentru cele de dimensiuni medii. Soiurile înalte de roșii sunt legate de țărușe mai lungi sau de fire de ață întinse sub acoperișul serii.

Articole similare