Publică un anunț
piatasud.md

Podul Giurgiuleşti–Galaţi de peste râul Prut ar urma să fie reabilitat. Costul proiectului este de peste 15 milioane de euro

Podul Giurgiuleşti–Galaţi de peste râul Prut ar urma să fie reabilitat. Costul proiectului este de peste 15 milioane de euro

a Parlament a fost discutat Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind reabilitarea podului rutier de frontieră de peste râul Prut, Giurgiuleşti-Galaţi, transmite TVRMoldova.md

Astfel, un proiect de iniţiere a negocierilor şi aprobare a semnării Acordului a primit aviz pozitiv din partea membrilor Comisiei politică externă şi integrare europeană.

Podul rutier de frontieră peste râul Prut, între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) – Galaţi (România) a fost construit în anul 1949. În rezultatul discuţiilor din cadrul reuniunii Grupului de lucru interministerial comun, care a avut loc la Bucureşti, la 23 iulie 2019, obiectivul dat a fost inclus în lista proiectelor prioritare de cooperare Republica Moldova – România.

Astfel, prin prezentul proiect se propune iniţierea negocierii şi aprobarea semnării Acordului între Guvernele de la Chişinău şi Bucureşti privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la consolidarea podului Giurgiuleşti-Galaţi.

Scopul Acordului este de a asigura consolidarea podului rutier de frontieră, care să interconecteze infrastructurile rutiere între ambele state pe aliniamentul următoarelor drumuri: pe teritoriul Republicii Moldova – drumul naţional M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontiera cu România şi pe teritoriul României.

Semnarea Acordului include respectarea cerinţelor legislaţiei, în domeniul infrastructurii rutiere, protecţiei mediului, inclusiv în ceea ce ţine de evaluarea impactului asupra mediului, protecţia apelor râului Prut şi altele.

Conform documentului, termenul de executare a lucrărilor este de 2 ani. Guvernul României va asigura finanţarea lucrărilor de reabilitare a obiectivului din bugetul de stat în limita sumelor aprobate anual. Suma totală a fost estimată la 15 milioane euro.

Articole similare