Publică un anunț
piatasud.md

Polițist din Vulcănești: Se temeau înainte de poliție, acum legile s-au schimbat, se pune un mai mare accent pe drepturile omului

Polițist din Vulcănești: Se temeau înainte de poliție, acum legile s-au schimbat, se pune un mai mare accent pe drepturile omului

Martin Caraman este șeful sectorului nr 1 a IP Vulcănești. Activează în funcție de mai bine de 15 ani. A pășit pragul comisariatului de poliție în grad de sergent, avansând până în funcția de comisar. 

„Primul an  a fost foarte greu de lucrat, mai mult e romantică, foarte interesant de muncit. Ceva nou. Când nu lucrezi în „organe” și urmărești dintr-o parte. Când deja lucrezi, începi să înțelegi problema, să intri în esență, încerci să o rezolvi, și e interesant” ne declară Martin Caraman. 

În 15 ani a fost martor la schimbările prin care a trecut Poliția Națională. De la lipsuri și imagine negativă la investiții în personal și condiții de muncă adecvate pentru efectiv. 

„Era o altă atitudine față de polițiști. Se temeau înainte de poliție, acum legile s-au schimbat, se pune un mai mare accent pe drepturile omului. Lucrul s-a schimbat, este mai mult de oficu, dar este și mai ușor de lucrat. Avem mașini, benzină, materiale, nu trebuie să cumpărăm nimic din contul propriu” ne-a mai spus Comisarul. 

Spune că visa să ajungă polițist de mic copil, defapt aceasta ar fi un vis a multor copii. El și-a urmat visul, avându-i drept exemplu pe doi verișori.  

„Doi verișori lucrau în poliție și asta m-a făcut să merg pe această cale. Când vezi un om în uniformă ai  impresia că este un exemplu. La noi activează și femei. Femeia în uniformă este percepută altfel, aceiași copii le percep ca pe mame, surori mai mari, e mai ușor de lucrat. Dacă în trecut erau mai puține femei, acum sunt circa 30% din efectiv. Mult depinde de om, dacă el a ales această profesie și îi este scris să lucreze – omul merge până la capăt”ne-a mai spus domnul Caraman. 

Spune că în munca de zi cu zi mult este ajutat de către societate. Bunicii Grijulii, Sector supravegheat de vecini sunt doar câteva programe care fac mai eficientă munca polițistului.   

„E o profesie veselă. Contingentul e diferit, lucrăm și cu copii și cu bătrâni. La ziua de azi mult ne ajută societatea, datorită mai multor programe. Noi nu lucrăm singuri, lucrăm de comun cu cetățenii. La momentul dat, dacă omul a meritat pedeapsa – el va fi pedepsit, și evident părerea lui față de poliție va fi una diferită” punctează Martin Caraman.

Acest articol a fost produs în cadrul proiectului “Monitorizarea civică a reformei Poliției”
cu ajutorul Asociației Promo-LEX și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a A.O. CAHUL 2030 și nu reflectă neapărat poziția donatorilor.

Articole similare