Polițiștii au emis 107 decizii de suspendare a dreptului special de a conduce vehicule
Începând cu 6 iulie au intrat în vigoare noile prevederi contravenționale care vizează suspendarea dreptului special de a conduce vehicule. De la intrarea în vigoare, inspectorii de patrulare au emis 107 decizii de aplicare a sancțiunii în urma acumulării punctelor de penalizare, iar 56 de permise de conducere au fost ridicate, informează MOLDPRES.
Până la intrarea în vigoare a noilor modificări ale Codului Contravențional, autoritatea împuternicită de a înlătura persoanele de la conducerea mijlocului de transport era instanța de judecată. Astfel, pe parcursul anului trecut, polițiștii au intentat 735 de cauze contravenționale, iar ca urmare a acumulării de către șoferi a 15 puncte de penalizare, autoritățile judecătorești au emis 100 de hotărâri cu privire la „privarea dreptului special de a conduce vehicule”. Termenul de privare este de la 6 luni până la 3 ani.
În urma modificărilor operate, începând cu 6 iulie curent, a fost instituită o nouă sancțiune complementară și anume „suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule”, care constă în interzicerea temporară persoanei de a conduce vehicule, inclusiv prin ridicarea permisului de conducere.
„Conform legii, conducătorul vehiculului, declarat vinovat de săvârșirea unei contravenții, odată cu aplicarea sancțiunii principale, i se aplică un număr de puncte de penalizare ca sancțiune complementară. Dacă după aplicarea sancțiunilor de bază șoferul acumulează 15 puncte de penalizare, agentul constatator este în drept să propună suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule pe un termen de la 30 la 180 de zile, ca sancțiune complementară”, a precizat Inspectoratul General al Poliției.
De asemenea, în această perioadă, polițiștii au înregistrat 43 de cazuri de suspendare a dreptului de a conduce vehicule și au ridicat 29 de permise de conducere pe motivul depășirii limitei de viteză.