Publică un anunț
piatasud.md

Pompierii atenționează! Se înregistrează, un număr sporit de arderi necontrolate

Pompierii atenționează! Se înregistrează, un număr sporit de arderi necontrolate

Statistica incendiilor din ultimii ani arată, că in perioada caniculară, in Republica Moldova, se înregistrează, un număr sporit de arderi necontrolate ca urmare a acțiunilor de igienizare a terenurilor, precum și aprinderii ilicite a vegetației uscate.

In unele cazuri, cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea, in lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, in condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează, a fi distruse prin ardere in apropierea șoproanelor locative, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării, anexele acestora, precum și masive forestiere, înregistrându-se pagube mari, totodată având un impact negativ asupra mediului ambiant.

Astfel în perioada  lunii august (01.08.2020 – 13.08.2020) salvatorii și pompierii din Direcția situații excepționale mun. Cahul  au intervenit la lichidarea a 11 focare de vegetație uscată, 4 focare în fășiile forestiere de pădure și 4 intervenții la lichidare focarelor de gunoi. În acest context pompierii salvatori îndeamnă din nou populația să fie foarte prudentă și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare pe timp de caniculă.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate in perioada dată, Direcția situații excepționale mun. Cahul a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, al MAI se adresează cu un apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
  • nu utilizați focul deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale sau substanțe combustibile;
  • nu lăsați focul deschis fără supraveghere;
  • nu aruncați mucuri de țigară, chibrituri aprinse sau materiale care mocnesc în vegetația uscată;
  • respectați modul stabilit de colectare, păstrare și transportare o resturilor vegetale;
  • cetățenii să se adreseze la primării în ceea ce privește planificarea zilelor și locurilor special amenajate pentru adunarea resturilor menajere și vegetației uscată din localitate;
  • supravegheați în permanență copiii si interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brichete, etc.)

la depistarea focarelor de ardere apelați la numărul de telefon 112, Si, după posibilitate, întreprindeți măsuri de lichidare a arderii, respectând măsurile de securitate, sau părăsiți locul arderii acoperind gura și nasul cu o țesătură umedă.

Articole similare