Publică un anunț
piatasud.md

Portul Giurgiulești – peste un milion de tone de mărfuri transbordate în 2024

Portul Giurgiulești – peste un milion de tone de mărfuri transbordate în 2024

Specialiştii Agenţiei Navale a Republicii Moldova anunță că în anul 2024 Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) a transbordat peste 1 milion de tone de mărfuri.

Potrivit datelor PILG, în acest an vor fi depăşite limitele operaţionale ale portului, aşa cum s-a întâmplat şi în 2023, întrucât anul precedent acesta a transbordat 2,6 milioane de tone de marfă, ceea ce depăşeşte capacitatea operaţională a portului cu peste 30%, transmite infotag.md.

În declaraţiile administraţiei portuare Europa Libera, se menţionează că, de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, fluxul de mărfuri prin PILG s-a ridicat la 5,5 milioane de tone.

Potrivit datelor Agenţiei Navale, din fluxul de marfă gestionat de PILG, 44% au fost importuri şi 56% exporturi.

În volumul total de mărfuri manipulate, cerealele au reprezentat 40%, iar produsele petroliere 22%. Printre mărfurile transportate se mai numără ulei vegetal, îngrăşăminte, nisip. 

Precizăm că Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti transbordează mărfuri din anul 2007. Acesta are pe teritoriul său o zonă economică liberă și include un terminal petrolier, terminale marfare.

Compania care deserveşte portul, Danube Logistics, este deţinută în proporţie de 100% de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Articole similare