Ziua de azi : Dnl-e Profir, de aproape doi ani de zile deţineţi interimatul funcţiei de Director al Centrului Medicilor de Familie Cahul. Cum e să administrezi una dintre cele mai importante structuri medicale din raionul Cahul?

Ziua de azi : Dnl-e Profir, de aproape doi ani de zile deţineţi interimatul funcţiei de Director al Centrului Medicilor de Familie Cahul. Cum e să administrezi una dintre cele mai importante structuri medicale din raionul Cahul?

Profir Babără: Cu doi ani în urmă, în baza hotărârii Curţii de Apel Chişinău a fost lichidată IMSP Centrul Medicilor de Familie Cahul (CMF), instituţie fondată de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova în anul 2008. Aceasta activând aproximativ 2 ani de zile.
În 2008, patrimoniul Consiliului Raional, a fost transmis Ministerului Sănătăţii printr-un simplu act , semnat de câteva persoane. În baza acestui patrimoniu Ministerul a şi fondat IMSP CMF Cahul.
Când s-a lichidat întreprinderea nu a fost efectuată o inventariere calitativă privind evidenţa mijloacelor fixe, a edificiilor etc. La început a fost suficient de greu în privinţa conformării legislaţiei în vigoare. Până şi în prezent avem probleme cu câteva datorii istorice către instituţia care a fost lichidată din partea a câtorva firme care nu şi-au onorat obligaţiunile.
La moment împreună cu fondatorul Consiliul Raional Cahul, suntem în identificarea unei soluţii privind lichidarea acelei datorii istorice.
În perioada accederii la funţia data, nici nu am reuşit să acţionăm în judecată pe cineva pentru a recupera datoriile ,deoarece termenul de prescripţie de 3 ani, era depăşit .

Ziua de azi: Cum vedeţi dezvoltarea ramurii în care activaţi şi ce acţiuni întreprindeţi pentru a atinge obiectivele propuse?

Profir Babără: Noi avem un şir de obiective clar definite:
1. Continuarea procesului de dotare a CMF, îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale.
2. Autonomia centrelor de sănătate din localităţile rurale.
Numai o autonomie reală a centrelor de sănătate, pe viitor şi a Oficiilor Medicilor de Familie, contractarea individuală a fiecărui medic de familie va avea efectul scontat. Doar în aşa mod se va reuşi ridicarea calităţii serviciilor medicale şi îmbunătăţirea accesibilităţii acestora .
Un lucru e să prestezi servicii calitative şi altul e ca aceste servicii să fie accesibile în localităţile rurale, îndepărtate de centrul raional.
Pacienţii achită acelaşi preţ pentru poliţa de asigurare dar accesul la servicii medicale calitative o au in mod diferit. Nu putem compara serviciile care sunt acordate la Chişinău cu cele acordate întru-un sat din raion, cu toate că preţul plătit este acelaşi.
Apropierea serviciilor medicale calitative , către populaţia rurală este un obiectiv strategic care ne preocupă zi de zi.
În anul 2010 am realizat o serie de acţiuni, cu suportul Consiliului Raional Cahul, îmbunătăţind baza tehnico-materială. Într-un şir de OMF- uri am instalat încălzire autonomă, apeduct şi canalizare, am igienizat aceste oficii, am modificat multe lucruri în edificiile noastre. Ne străduim să creăm condiţii nu mai rele decât la oraş.
Totul se face ca pe viitor, OMF- urile din localităţile rurale să devină autonome, să poată activa şi concura pentru ridicarea calităţii serviciilor medicale.

Ziua de azi: La şedinţa trecută a Consiliului Raional Cahul, patru OMF-uri au primit autonomie. Ce presupune această decizie a Consiliului?

Profir Babără: Iniţiativa delimitării juridice a Centrelor de sănătate a fost înaintată încă din anii 2008-2009, acum însă medicii privesc sceptic acest lucru . Noi trebuie să îi încurajăm, să le creăm un suport consultativ juridic, economic, de evidenţă contabilă.
Peste 30 % din medicii noştri sunt pensionari, o parte foarte mare sunt la vârsta de pre pensionare de aceea ei nu văd perspectivă în centrele autonome.
Cu părere de rău astăzi, medicii tineri nu merg să profeseze la sate pe motiv că nu este atractiv. Autonomia financiară va permite atragerea cadrelor medicale şi va crea oportunităţi pentru a avea un venit care ar corespunde capacităţilor şi calificării.

Ziua de azi: Ce vor avea de câştigat medicii şi ce va avea de câştigat populaţia de pe urma autonomiei OMF-urilor?

Profir Babără: Eu consider că medicii atunci când vor „prinde gustul” acestei autonomii, se vor deplasa la ţară. Astăzi avem vameşi care vin de la Chişinău, de la Briceni fiindcă sunt cointeresaţi.
Dacă medicii vor fi înzestraţi cu unitate de transport, un oficiu bine amenajat, el poate să investească banii proprii în această „afacere”. Astăzi ne temem să spunem, dar medicina trebuie să se transforme în business, în un business civilizat şi controlat. Altfel nimeni nu va mai fi interesat să activeze în acest domeniu . Mulţi medici tineri merg peste hotare, stau acolo 2-3 ani şi câştigă pentru un apartament după, rămân acolo şi s-a terminat. Statul a investit 9 ani, părinţii au investit în studiile lor şi astăzi nu avem medici!
Ce vor câştiga pacienţii? Pacienţii vor avea parte de asistenţă medicală de calitate la nivel de medic de familie, în localitatea sa.
Medicul din sat , în momentul atingerii vîrstei de pensionare, poate vinde afacerea sau să o lase drept moştenire unui copil de-al său. Astfel se va crea o generaţie de medici. Astfel vom rezolva problema medicilor în mediul rural!

Ziua de azi: În luna august 2011, Ministerul Sănătăţii a organizat concursul privind ocuparea funcţiei vacante în calitate de Director al CMF, care a fost câştigat de predecesorul dumneavoastră – Alexandru Hagioglo. Cum comentaţi această situaţie şi faptul că Consiliul Raional nu a aprobat, până la momentul dat, candidatura Ministerului?

Profir Babără: Pentru început trebuie să menţionez că am unele obiecţii cu privire la modul de desfăşurare a concursului dat.
Consiliul Raional Cahul este fondatorul acestei instituţii şi doar el trebuie să desfăşoare acest tip de concurs. Ministerul Sănătăţii trebuie să participe la concurs prin reprezentanţii săi, şi mai mult ca atât să fie reprezentatul personalităţilor notorii în medicină, academicieni, profesori etc.
La moment eu mă aflu în litigiu cu Ministerul Sănătăţii privind rezultatele acestui concurs.
Nu cunosc din ce cauză consilierii nu aprobă candidatura Ministerului Sănătăţii la această funcţie, deşi e o reacţie aşteptată din partea Consiliului Raional.

Ziua de azi: Care sunt relaţiile cu administraţia publică locală

Profir Babără: Am avut o colaborare fructuoasă cu componenţa precedentă a Consiliului Raional, relaţii care s-au păstrat şi după modificările parvenite după alegeri.
Cu ajutorul primarului oraşului, dnl Burlacu, am reuşit să soluţionăm problema amenajării şi îngrădirii teritoriului CMF.
Apropo, îngrădirea teritoriului a fost una dintre condiţiile impuse instituţiei noastre pentru a trece acreditarea.

Ziua de azi: Ce aţi putea să le uraţi cititorilor noştri?

Profir Babără: Vreau să îi salut pe toţi locuitorii oraşului şi să le urez multă sănătate, având mai puţină nevoie de medic când sunt bolnavi şi să nu uite de acesta atunci când sunt sănătoşi.

Ziua de azi: Vă mulţumim Dnl. Director!