La data de 7 septembrie, în incinta taberei de odihnă din s. Albota de Sus a avut loc concursul național „Cel mai bun pădurar" ediția a XX-a, organizat de Întreprinderea silvica Silva-Sud, Cahul.

La Concurs au participat 27 de pădurari din Republica Moldova și România.

Prezent la eveniment, inginerul-șef silvic al Agenției ''Moldsilva'', Nicolae Munteanu, a susținut și apreciat interesul manifestat de către pădurari, în a participa cu atât de mare interes la aceasta competiție profesională. An de an, titlul obținut devine o onoare pentru câștigător, deoarece conturează și mai mult responsabilitatea de a fi cel mai bun pădurar.

Toți concurenții au fost supuși mai multor încercări, dintre care: proba scrisă test, studiu de caz (contravenții silvice); determinarea speciilor de arbori şi arbuşti forestieri după seminţe, frunze, puieți; așezarea lemnului de foc în stive, cubarea lemnului stivuit; determinarea speciilor de vînat după urme - recunoașterea cântecului sau a altor sunete produse de către păsări (varianta audio) determinarea speciilor de arbori și arbuști forestieri după lemn și coajă.

La eveniment  au fost prezenți reprezentanți ai Parlamentului, conducerea Agenției "Moldsilva", Federația Sindicatelor din Silvicultură "Sindsilva", reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva.

„Astfel de concursuri sunt foarte binevenite pentru colaboratori căci e o creștere în plan profesional. Sunt sigură că aveți emoții deosebite pentru că în toată această perioadă ați muncit  foarte mult ca să faceți față și să demonstrați că sunteți unul dintre cei mai buni colaboratori. Noi credem în dumneavoastră, munca de pădurar este una onorată, cetățenii au nevoie de serviciile dumneavoastră. Lucrurile se schimbă în Republica Moldova, și se schimbă spre bine” s-a adresat participanților la concurs doamna Elena Bacalu, deputată în Parlament.

Pentru titlul de cel mai bun pădurar, alături de pădurarii din Moldova au concurat și cei din România.

„Mulțumim invitației de participare la acest eveniment de către agenția „Moldsilva”. Suntem onorați să participăm la acest eveniment. Reprezentanții României au venit dea lungul timpului în Moldova an de an și de câte ori au fost invitați. Este o plus valoare care se adaugă cunoștințelor care le-au dobândit cu ocazia pregătirii profesionale a silvicultorilor. Este o munca asiduă, o muncă care se vede doar în timp. Trebuie să știe și cetățeanul de rând că un arbore are o durată de viață în care el poate să creeze plus valoare. Ajungând la vârsta exploatabilității trebuie extras, fie că discutăm de extragerea unui arbore sau de suprafețe mai mari. Nu pot spune că este o diferență în munca noastră, silvicultorii  din toată Europa văd lucrurile la fel. În dependență de ceea ce ni se oferă ca și silvicultori, vorbesc de forță și aparatură, devenim mai mult sau mai puțini performanți. Avem și uscături, chiar și printre colegii noștri. Noi ne dezice de asemenea acte și ne dăm concursul să îi scoatem din sistem și să-i trimitem acolo unde le este locul. Pădurea este o avuție, este aurul verde. Trebuie să avem grijă de pădure ca de ochii din cap” ne-a comunicat domnul  Valentin Năstăsescu. Secretar general al federației sindicatelor  din silvicultură „Silva” din România.

Chiar dacă munca de pădurar pare a fi una de bărbați, am găsit și doamne pădurari la această competiție. Vera Mirlan este pădurar în raionul Taraclia de mai bine de 10 ani. De mică a fost atrasă de pădure, dat fiind faptul că tatăl și fratele ei lucrau pădurari. 

„A fi doamnă pădurar înseamnă o responsabilitate de două ori mai mare, trebuie să te atârni față de pădure ca și față de familie, chiar și mai mult. De mici mergeam la pepinieră, vedeam cu încolțește sămânța, la plantări. Din păcate doar eu sunt doamna pădurar în Taraclia” ne-a declarat doamna Vera Mirlan.

De titlul „Cel mai bun pădurar" al anului 2018 s-a învrednicit reprezentantul întreprinderii silvo-cinegetice Strășeni - Veaceslav Struț. În rezultatul participării la ce-a de-a XX-ea ediție a concursului profesional pe locul, II s-au clasat reprezentanții întreprinderilor silvice Hîncești-Silva și Călărași, iar pe locul III reprezentantul direcției silvice Prahova.

Totodată au fost acordate mențiuni, pentru: „Cel mai tânăr pădurar" - Andriuță Cornel, ÎS Sil-Răzeni; "Pentru serviciul îndelungat şi activitate impecabilă" - pădurarul Svistun Valeriu, RN „Pădurea Domnească"; "Dinastii de Silvicultori" - păduraul Baraghin Gheorghe, ÎS Comrat. Finaliștilor concursului le-au fost acordate diplome, medalii, premii bănești. seturi de cărți.