Satul Colibași este una dintre cele mai mari localități din raionul Cahul.


Mereu comunitatea locală se evidenția: autoritatea locală atrage în permanență finanțări și proiecte grandioase e infrastructură, cetățenii sunt implicați activ în viața comunității, iar mai nou, diaspora, colibășenii plecați în lume au un rol aparte în viața satului.

În această perioadă, satul Colibași poate fi comparat cu com. Matca din România. Localnicii de aici au o îndeletnicire cu care se mândresc, dar și le asigură existența. Prutul care curge la marginea satului, solul fertil și munca asiduă dau roade, iar Colibași devine capitala raionului Cahul a solarelor. 

Ați spune: „Și ce dacă, oare nu mai sunt sate și comune în raionul Cahul da chiar și în întreaga țară unde agricultura este o ocupație de bază?”

Ei bine, nici un sat și nici chiar un oraș din întreaga Moldovă nu are mărci comerciale locale înregistrate oficial, mărci care unesc toată producția locală și o oferă consumatorului – „Cu drag de Colibași” și „Borcănaș de Colibași”.


”Nu este o metodologie elaborată, au fost ideile proprii care au venit din discuții cu oamenii și ceea ce avem de fapt. Colibașul este renumit ca localitatea în care îndeletnicirea de bază este agricultura timpurie în sere. În final ne-am gândit ca denumirea brandului să fie cu ”Drag de Colibași”. Noi ne gândim ca în anul 2357, Colibași să devină capitala țării, până în acel moment sperăm să le avem pe toate” ne spune Ion Dolganiuc, primarul satului Colibași.

Domnul Primar ne-a arătat comorile satului: oamenii gospodari și rezultatul muncii lor. Acești oameni l-au inspirat să caute soluții, pe acești oameni îi promovează în măsura posibilităților, căci e greu pe timp de criză, și cei mai afectați sunt agricultorii care nu au unde vinde marfa.

Ne-a arătat secția de procesare a materiei prime, construite dintr-un proiect și gardul de beton care a fost pictat de către tinerii și producătorii din Colibași – o atracție locală la care au pus mâna și sufletul multe persoane

„Această idee de a picta acest gard a parvenit în urma unui proiect în care am creat un centrul de procesare a produselor agricole. Ne-am gândit că ar trebui să promovăm ceea ce producem, să creăm un brand local.”ne-a spus domnul Ion.

Agricultorii de aici pun accent pe produse agricole crescute în solare. Primii castraveți, roșii, varză, ardei grași sau cartofi care apar la piața din Cahul sunt cu siguranță de la Colibași. Pe timp de pandemie, oamenii sunt în așteptare. Pe lângă faptul că îngrijesc de recoltă, oamenii se tem că nu vor avea unde vinde marfa. Chiar dacă se vor redeschide piețele, cine știe cum va merge vânzarea.

În ziua în care am mers la Colibași, piețele din țară rămâneau închise. Pentru a vinde măcar ceva, oamenii mergeau cu varza, de exemplu la Chișinău ca să vândă varza nouă. Chiar și așa, prețul cu care îl pot vinde este destul de mic, ne spun agricultorii.

Am discutat cu mai mulți, fiecare cu abordarea sa, cu viziunile sale, am dat și peste adevărați filosofi.

Am fost învățați să stăm într-un confort. Acest val ne face să ne trezim puțin din somn

Am fost cam la 9 producători. Cineva cultivă roșii, alții castraveți, unii varză. Am văzut cum se cultivă florile în seră dar și cum se cresc prepelițele la Colibași. Ce ne-au spus agricultorii și cum ei văd criza în care am ajuns – vedeți mai jos:


Dumitru Fabian, producător din satul Colibași”Muncim pentru a face un ban, pentru a ne putea întreține. E foarte greu să realizăm marfa, așteptăm data de 15 mai, poate se vor deschide mai multe puncte comerciale, pentru a ușura munca agricultorilor. Vindem în drum, nu avem de ales.”


Petru Florea, producător din satul Colibași”Am învelit cartofii cu trei rânduri de acril, au fost înghețuri, afară au înghețat de trei ori, tragem nădejdea să scoatem mai bine cu serile. După ce scoatem cartofii vrem să plantăm roșii care sunt deja pregătite. Circulă autoturismul din Chișinău, cei care înainte erau la piață, vin la poartă și întreb dacă vrem să le vindem la un preț care le convine lor, suntem nevoiți să le dăm . Dacă ne pornim noi spre Chișinău, riscăm să primim amenzi sau să fim întorși înapoi.”


Zaharia Cojan, producător din satul Colibași”Păsările care le am aici sunt tinere, abia au început să se ouă, dar nu le țin pentru ouat, o să le tai la carne. La noi lumea nu cunoaște ce înseamnă produsul respectiv, abia peste câțiva ani am început să primim din ce în ce mai multe comenzi.”


Constantin Nichita, producător din satul Colibași”Nu putem să ne numim încă profesionaliști, am învățat mult din greșeli. Le plantăm pe 8 martie, de ziua femeii și în iunie deja încep să se coacă.”


Tudor Nichita, producător din satul Colibași -  ”Le stropim mai puțin fiindcă sunt în seră, le facem după norme. Avem și noi copii care mănâncă și ei. Nu vreau să le dau surplus de norme ca să-mi ucid familia. Până la vânzare mai avem, așteptăm să fie schimbări, datoria noastră e să creștem. Dacă nu va fi export vom sta cu producția acasă.


Sergiu DOLGANIUC, producător din satul Colibași”Ne ocupăm de vrio 10 ani. Am început cu patru sere. Lucrăm 7 zile din 7, într-o seră de 5 ari avem 3 tone de varză. Trebuie recoltată, dar nu avem unde să o vindem. Ne-am întors în Moldova de a face ceva, de a fi mai aproape de părinți și de frați.”


Tudor UZUN, producător din satul Colibași”Am redus la jumate din răsad din cauză că s-au închis piețele, dar având jumate sperăm să o vindem. Noi suntem sezonieri și ne adaptăm la situațiile create.”


Ana BODOLICĂ, producător din satul Colibași” Noi ne ocupam 10 ani cu florile și continuu și după căsătorie acest domeniu. Muncim în doi,  ne mai învață părinții ce nu putem sau nu cunoaștem.”

Ion BODOLICĂ, producător din satul Colibași”Am început cu prima seră și am văzut că merg lucrurile bine și al doilea an am mai făcut și altă seră, încet, încet vrem să creștem, ne place acest lucru. M-am temut că nu îmi va plăcea grădinăritul, dar acum când intru în seră îmi dă puteri să muncesc în continuare.”


Ion Bria, producător din satul Colibași”Noi am fost învățați să stăm într-un confort. Dacă înainte era un preț stabil, acum fiecare își pune un preț doar pentru a vinde produsele făcute. Noi, după cum lucram am putea vinde la un preț mai mare dar din păcate nu avem de ales. Acest val neplăcut ne face să ne trezim puțin din somn.”

Mergeam de la un producător la altul și pe drum am dat peste un grup de persoane care spălau cartofii noi la poartă. Da voi știți cum se spală cartofii la colibași?– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.