Pe 9 mai, cu începere de la ora 20:00, pe scena din Piața Horelor vor evolua Alex Calancea Band.

Concertul este prilejuit sărbătoririi Zilei Europei și este organizat de Consiliul raional Cahul în parteneriat cu Primăria mun. Cahul.

În posterul plasat pe www.cahul.md sunt indicate și activitățile pe care le vor organiza autoritățile locale în ziua de 9 mai. Astfel, dimineața, cu începere de la ora 9:00, în parcul Central va avea loc parada militară și depuneri de flori la „Focul Veșnic”, în acest mod fiind comemorate victimele Războiului II Mondial.

Solicitat telefonic, Sergiu Drangoi, vicepreședintele raionului Cahul, ne-a comunicat că sărbătorirea Zilei Europei este o posibilitate de a reitera aspirațiile europene ale țării noastre.


Precizăm că pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.