Publică un anunț
piatasud.md

Apa de calitate mai aproape de locuitorii raionului Cahul

Apa de calitate mai aproape de locuitorii raionului Cahul

Uniunea Europeană va oferi 2,8 milioane de euro, iar Guvernele României și Confederației Elvețiene vor contribui cu 2,4 milioane de euro pentru implementarea proiectului în perioada Decembrie 2017-Decembrie 2020.

La data de 15 februarie 2018, a fost  semnat  Memorandumul de Înțelegere la implementarea măsurilor de modernizare a serviciilor publice locale în sectorul de aprovizionare cu apă și canalizare în raionul Cahul cu partenerii și finanțatorii proiectului ”Construcția infrastructurii de Aprovizionare cu Apă și Canalizare”.

Ca rezultat al realizării acestui proiect, locuitorii din cele 5 localități vor avea acces la servicii îmbunătățite de alimentare cu apă și de canalizare prin construcția a 41 km de apeduct magistral (inclusiv extensia către raionul Vulcănești), 66 km de rețea internă de distribuție de apă potabilă și 18 km de rețea de canalizare.

Prima localitate care va beneficia de acest proiect este comuna Lebedenco din raionul Cahul, proiectul având o continuitate spre satele Pelinei, Găvănoasa, orașul Vulcănești și satul A. I. Cuza, din raionul Cahul.

„Recent a fost semnat acordul de colaborare cu privire la construcția apeductului magistral în raionul Cahul, în care „Apă-Canal” Cahul va alimenta cu apă potabilă şi comuna Lebedenco. Sperăm că în anul curent apeductul o să ajungă până la comuna noastră şi cetăţenii din comună o să beneficieze în lunile noiembrie-decembrie de apă potabilă. La momentul dat în comună avem o întreprindere municipală care prestează serviciul dat, însă calitatea apei nu corespunde tuturor cerinţelor. Totodată întreprinderea dată nu este rentabilă, nu poate să-şi acopere cheltuielile, pentru a aduce apa în casele tuturor locuitorilor com. Lebedenco” ne-a declarat Alexandr Bondari, primarul comunei Lebedenco.

Cu toate că acest proiect de infrastructură a fost așteptat de foarte mulți ani, locuitorii comunei Lebedenco au păreri împărțite în privința necesității acestuia: „Noi avem aprovizionare cu apă din s. Ursoaia. Eu de exemplu am acasă fântână cu hidrofor, dar acum făcând traseul va fi nevoie de plătit și pentru canalizare. Eu personal sunt contra, nu am nevoie”.

„Apă trebuie neapărat, pentru a pregăti mâncare, a spăla. Noi avem fântână, dar pentru a spăla e nevoie să tragem apa în casă. Este o iniţiativă bună, ca oamenii să nu mai aducă de la distanţe mari apa din fântâni, mai ales vara este foarte greu când în partea de deal a satului nu este apă şi toţi vin la fântânile din altă parte a satului” ne-a declarat o localnică.

Un alt localnic n-e declarată că calitatea apei care la moment este furnizată în sat lasă mult de dorit, iar în perioada caldă a anului, fântânile fac greu față nevoii de apă potabilă:  „E nevoie de apă, va fi mai uşor tuturor. Apa care este la moment să furnizează mereu cu întreruperi. Noi personal luăm apă din fântâna proprie, însă apa din Cahul e mai bună”. 

„Atitudinea este negativă, pentru că avem apa noastră, ea este mult mai bună, nu departe este staţia de captare a apei de unde vine o apă foarte bună. Dacă staţia de captare nu este reparată, se pompează apă din s. Ursoaia, unde apa este rea. Nu cred că de la Apă-Canal va fi o apă mai bună decât cea pe care o avem aici – apă din izvoare. Înainte de a se implementa proiectul au întrebat părerea a maxim 5% din localnici, şi au luat o decizie comună. Cei care au fost de acord cu serviciile prestate de Apă-Canal au făcut-o doar pentru că se va face canalizare, dar apă avem şi noi bună” este părerea unei alte localnice.

Lucrările de construcție a apeductului Cahul – Lebedenco urmează să fie demarat o dată cu finisarea tuturor procedurilor legale. Apeductul a fost proiectat n așa mod ca într-o perspectivă de viitor, la acesta să fie conectat și satul A.I. Cuza.

Articole similare