De pe 25 martie, în Republica Moldova va fi interzis accesul în parcuri, terenuri de joacă și alte locuri publice.

Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Va fi implicat și efectivul Armatei Naționale pentru asigurarea ordinii, a menționat prim-ministrul, transmite tv8.md.

„Este o măsură destul de dură, dar este necesară, pentru a asigura, stoparea răspândirii acestui virus”, a spus premierul Chicu.

Potrivit dispoziției Comisiei naționale Situații Excepționale. se interzice persoanelor în vîrstă de peste 63 ani, începînd cu data de 25 martie 2020, aflarea în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: (i) deplasărilor în interese de serviciu, atunci cînd activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, (ii) deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; (iii) deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amînată; (iv) deplasarea pentru alte motive justificate și care nu pot fi amînate (ex. decesul unui membru al familiei, necesități ale persoanelor și animalelor de companie, etc).


„Colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Ministerului Apărării vor asigura respectarea acestei decizii și implementarea ei în practică, începând cu 25 martie. Vom fi nevoiți să antrenăm și efectivul Ministerului Apărării. Am discutat cu domnul președinte care este comandantul superior al forțelor armate la acest capitol. Începând cu această acțiune trebuie să antrenăm deja și forțele armate ale Republicii Moldova, pentru menținerea ordinii și acordarea de suport MAI-ului”, a precizat prim-ministrul.

Amintim că în Republica Moldova este stare de urgență, în legătură cu pandemia de coronavirus, până la mijlocul lunii mai. În prezent în țara noastră sunt confirmate oficial 109 cazuri de infecție, dintre care 106 sunt active.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.