Pe 31 decembrie 2019 valoarea depozitelor deținute de băncile moldovenești a constituit 68,35 miliarde lei, în creștere cu 7,7 % față de finele anului 2018, arată datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM).


Două treimi din depozitele din bănci sunt ale populației, iar restul le revin agenților economici, bugetului Republicii Moldova și bugetelor locale, sau băncilor și instituțiilor finanicare nebancare, scrie mold-street.com

Datele BNM relevă că stocul depozitelor populației s-a majorat în 2019 cu aproape 4 miliarde de lei (+9,4 %) în timp ce cele ale persoanelor juridice cu doar un miliard de lei (4,4 %).

Din totalul depozitelor, cele în lei reprezintă 59 %, iar în valută – 41% și nu au înregistrat schimbări majore.

Este adevărat că stocul depozitelor în lei ale populației a crescut în 2019 cu 11 %, în timp ce cele ale persoanelor juridice cu doar 2%.

Această evoluție ar putea fi calificată drept o creștere a încrederii populației în sistemul bancar. Aici însă e nevoie de precizarea că jumătate din aeste depozite sunt la vedere și pot fi retrase oricând de populație, dacă se întîmplă ceva pe piață.

De exemplu o fluctuație mai mare a cursului de schimb a leului, așa cum se întâmplă frecvent în Republica Moldova.

Mai adăugăm că primele două bănci ca mărime de pe piața moldovenească dețin peste jumătate din toate economiile populației și agenților economici, iar primele patru bănci mai mult de 80 %.


Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.