Iurie Chirinciuc a fost reținut în punctul de trecere a frontierei Lerușeni în timp ce intrase în țară cu pașaportul românesc.


Deși, unele surse ne-au comunicat că Iurie Chirinciuc a fost reținut pe AIC, ulterior am reușit să aflăm că, potrivit surselor din cadrul PG, de fapt, Iurie Chirinciuc a fost reținut în punctul de trecere a frontierei Lerușeni în timp ce intrase în țară cu pașaportul românesc. „ Acesta în prezent se află la Leușeni, dar urmează să fie escortat la procuratură”, ne-a spus sursa. Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PG, nu ne-a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma informația, informează deschide.md

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ex-ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, a fost reținut cu puțin timp în urmă pe Aeroportul Internațional Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către surse demne de încredere, dar care au solicitat să le fie păstrat anonimatul.

Sursele ne-au comunicat că fostul ministru a fost reținut de organele de drept pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce revenise în țară. Acesta era anunțat în căutare internațională.

Amintim că Iurie Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, susţinut de Partidul Liberal (PL). El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor şi câţiva oameni de afaceri. Potrivit actului de învinuire, Chirinciuc, de comun acord şi în urma unei înţelegeri prealabile cu Teleman, acţionând coordonat, ar fi creat impedimente companiei bulgare „Patstroy JSK” şi subcontractorului ei, SRL „Ecosem Grup”. Ambele erau responsabile de realizarea proiectului de reabilitare a drumului R6-M1 Ialoveni. Chirinciuc şi Teleman, pentru a obţine cedarea unei părţi a volumului de lucru de la cele două companii în favoarea unor firme afiliate, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans”, ar fi solicitat, prin intermediari şi cu ajutorul reprezentanţilor agenţilor economici, diverse sume de bani.

Chirinciuc a mai fost învinuit că, abuzând de atribuţiile sale funcţionale în interes personal şi a terţelor persoane, la solicitarea verbală a lui Anatolie Plăcintă, cu care era coproprietar al SRL „Lefcons Agro”, sub pretextul construcţiei drumului de acces spre Floreni, ar fi organizat construcţia drumului de acces către SRL „Lefcons Agro”, în lipsa unei licitaţii publice, cu estimarea cheltuielilor la suma de 8,4 milioane de lei.

La 15 mai 2019, judecătorii Oxana Robu, Igor Mînăscurtă și Silvia Gîrbu au respins apelul declarat de Iurie Chirinciuc împotriva sentinței primei instanțe, dar a emis o altă decizie, după ce a admis demersurile procurorului și Teleman.

Procurorul a cerut trei ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, amendă de 34 de mii de lei, privarea de dreptul de a exercita funcții publice timp de cinci ani, dar și suspendarea pedepsei cu închisoarea pentru trei ani.

CA Chișinău a decis însă să aplice o pedeapsă în privința lui Iurie Chirinciuc sub forma de trei ani și șase luni de închisoare într-un penitenciar de tip semiînchis și privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani.Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.