Publică un anunț
piatasud.md

Cadou de Hram. În s. Vadul lui Isac a fost inaugurat un centru de dezvoltare socio-economică

Cadou de Hram. În s. Vadul lui Isac a fost inaugurat un centru de dezvoltare socio-economică

Pe 21 noiembrie, în satul Vadul lui Isac a fost inaugurat al doilea centru de dezvoltare socio-economică din raionul Cahul axat pe dezvoltarea capacităților localnicilor să creeze articole vestimentare tradiționale.

În cadrul centrului au fost amplasate 2 mașini de cusut performante, și tot ce este nevoie pentru a croi și a coase o ie.  

„Astăzi suntem la inaugurarea centrului de dezvoltare socio-economică Vadul lui Isac, centru în care meşteriţele, beneficiarele deja au învăţat să coase o ie, o cămaşă tradiţională şi nu doar, au învăţat să o promoveze, să o vândă. Sperăm să fie o atracţie turistică pentru posibilii turişti care vin în lunca Prutului. Este o oportunitate de a avea o afacere. Este de fapt un loc unde oamenii pot învăţa, pot contribui la dezvoltarea localităţii lor. Aşteptările de pe urma deschiderii acestui centru ţin de conservarea tradiţiilor locale din lunca Prutului, să înveţe să facă din această îndeletnicire o afacere şi punem accent pe femei: mamele copiilor cu dezabilităţi, femei fără un loc stabil de muncă, femei întoarse de peste hotare, oameni care îşi doresc să înveţe ceva frumos” ne-a comunicat doamna Tatiana Seredenco, coordonatoarea proiectului. 

Pentru cele circa 20 de doamne care au beneficiat de instruire în cadrul proiectului, acest centru reprezintă un loc unde pot comunica, face schimb de experiență și utiliza utilajele pentru a confecționa iile. Acestea speră că o dată cu deschiderea centrului, această meserie va fi îmbrățișată de mult mai multe persoane. 

„Am acceptat cu mare plăcere să fiu membră a acestui cerc de instruire socio-economică a adulţilor. Venind la prima şedinţă am aflat în ce constă esenţa acestui proiect şi s-a format o echipă din 15 meşteriţe. Chiar din prima zi ne-am inclus în lucru ca să readucem la viaţă ceea ce a fost de la străbunii noştri. Am găsit cu greu aceste lucruri, fiindcă multe nu s-au păstrat, dar totuşi am găsit câte ceva şi în scurt timp am pregătit o expoziţie unde am efectuat deja lucrări reînnoite. Sperăm ca pe viitor hora satului nostru să se petreacă doar în iile confecționate de noi. Noi o să readucem nu doar portul, ci o să ne stăruim să includem chiar unele elemente din uzul casnic care se folosesc pentru amenajarea încăperilor. Sperăm că meşteriţe vor fi mai multe pe viitor, e binevenit că avem posibilitate să ne învăţăm una de la alta. Am învăţat multe lucruri si cusutul şi brodatul de la mama mea care a fost croitoreasă, iar eu vreau să transmit mai departe ceea ce cunosc şi să valorificăm aceste cunoştinţe împreună” ne-a comunicat doamna Eugenia Tocari, meşteriţă.

Pentru administrația publică locală acest centru reprezintă o posibilitate de a încadra în câmpul muncii și a asigura cu un venit o parte din populație. Toată investiția a fost făcută pentru cei de pe loc, și este o mare speranță ca aceasta să dea roade în cel mai scurt timp.

„Aşteptările sunt ca în urma implementării acestui proiect, numărul celor care se vor ocupa cu coaserea iilor să se mărească considerabil. La momentul actual ia este o haină care se poartă cu plăcere, și are un preţ foarte înalt, fiind un lucru pur manual. Scopul nostru este ca în acest proces să fie atrasă cât mai multă lume ca în perspectivă să putem deschide chiar şi un atelier de cusut și pentru vânzare. Sperăm că cu ajutorul meșterițelor să putem îmbrăca în straie naționale artiştii noştri care activează în casa de cultură, pentru că acest lucru ne-ar costa foarte scump, însă suntem gata să plătim pentru ca să susţinem meşterii de la noi din sat” ne-a  declarat Ion Iorga, primarul satului Vadul lui Isac.

Activitatea face parte din proiectul „Legenda IEI din lunca Prutului”, implementată de către 3 primării de pe malul Prutului: Crihana Veche, Manta și vadul lui Isac. Proiectul „Legenda IEI din lunca Prutului” este cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului „Fondul de Granturi Mici” al „Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale din Republica Moldova”, implementat de către Solidarity Fund PL.

 Iulian Ungureanu de la „Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale din Republica Moldova” ne-a  declarat că acesta nu este unicul proiect care este desfășurat în zona Prutului de Jos, sunt proiect investiționale care vin să ridice nivelul de trai a populației din zonă. 

„Este un proiect pentru promovarea culturii, a valorilor culturale dar şi totodată susţinerea femeilor, susţinerea persoanelor cu anumite dezavantaje sociale. Dorim ca această platformă să fie un schimb de experienţă dintre generaţii, un schimb de experienţă culturală, dar să aibă şi componenta economică pentru anumite pături social-vulnerabile care ar putea să fie antrenate în anumite activităţi economice şi acele produse care vor fi aici confecţionate, vor fi ulterior plasate sau expuse la anumite expoziţii şi cu vânzare. Noi facilităm crearea unui grup de acţiune locală în lunca Prutului de Jos, deja este o investiţie mai strategică unde noi dorim să fim prezenţi în lunca Prutului, să susţinem implementarea strategiei acestui GAL şi să finanţăm microproiectele locale. Grupul de acţiune locală va elabora o strategie pe această zonă Lunca Prutului, şi în cadrul strategiei sunt menţionate anumite proiecte care vor fi selectate din acea strategie. Domeniile sunt identificate de actorii locali, liderii locali, strategiile sunt menţionate atât cultură, atât dezvoltare economică, turism, în dependenţă de resursele care sunt la nivel local şi de problemele care sunt la nivel local” a declarat domnul Ungureanu. 

 Drept rezultat a acestui proiect, în cele 3 localități au fost deschise 2 centre socio-economice și a fost construită o scenă de vară. Totodată, la începutul lunii octombrie, în Crihana Veche a avut loc și un târg al meșterilor populari din zonă unde au fost prezentate și lucrările celor peste 60 de persoane, beneficiare a proiectului. 

Articole similare