La 22 februarie, în Piața Independenței din Cahul, a avut loc ceremonia de lansare a proiectului „Cahul – Capitala Națională a Tineretului 2018”.

În cadrul concertului extraordinar susținut de către formația Alex Calancea Band și interpretul Guz, cupa Capitalei Tineretului a fost transmisă administrației orașului, astfel fiind dat startul unui an plin de proiecte și activități consacrate exclusiv tinerilor.

„Pentru municipiul Cahul este foarte important că a fost selectat drept Capitala Națională a Tineretului. Este o recunoaștere nu doar pentru faptul că este un oraș al tineretului, este un oraș cu perspectivă pentru tineret și este un oraș unde administrația locală alocă timp și resurse pentru acest domeniu. Mă bucur că avem susținere, inclusiv financiară, din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Un milion de lei care merg pentru activitățile de tineret în acest an. Vrem ca acest titlu de Capitala Tineretului să genereze activități și proiecte anul acestea pe care le vom dezvolta cu succes și anii viitori” ne-a comunicat Nicolae Dandiș, primarul orașului Cahul.

Astfel, până la finele anului, în orașul Cahul vir avea loc un șir de evenimente  dedicate tinerilor, organizate și desfășurate de către organizațiile nonguvernamentale din oraș în parteneriat cu administrația publică locală. Titlul de Capitala Națională a Tineretului, oferă municipiului o finanțare de 1 milion de lei din partea ministerului de resort, bani ce urmează a fi direct utilizați pentru activitățile proiectului. În acest an, în bugetul municipiului Cahul au fost prevăzuți 200 mii lei pentru activități de tineret.

„Faptul că Cahul este deja nu de prima dată menționat drept Capitala Tineretului ne bucură. Pe lângă susținerea financiară din partea Ministerului venim și cu susținerea și „morală”. Pe parcursul anului vom fi aproape de activități și vom veni cu activități și programe pe perioada anului. Suntem bucuroși că aici sunt tineri activi și tineri motivați cu foarte multe idei ” ne-a declarat  Radu Rebeja, Secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

După concert, cerul orașului a fost „aprins” de focuri de artificii, iar tinerii au lansat circa 200 de lampioane.

Precizăm că orașul Cahul a devenit pentru prima dată Capitala Națională a Tineretului în anul 2012, inițiativa de a selecta o localitate din țară și a-i oferi titlu de Capitala Națională  a Tineretului, pentru prima dată a fost implementată în anul 2011.