Acesta este primul angajament pe care și-l asumă Ștefan Secăreanu, candidat pe CEU nr. 43 Cahul din partea Partidului Liberal.

Acest angajament a fost publicat pe blogul personal al domnului Secăreanu, venind și cu o motivație a acestei promisiuni.

„De ce AUTONOIMIA GĂGĂUZĂ, în varianta adoptată de agrarienii lui Lucinschi și Diacov în 1994, trebuie lichidată?
– Pentru că a fost concepută și promovată de grupările controlate de KGB din sânul puterii de la Chișinău exclusiv în favoarea intereselor rusești și în defavoarea Republicii Moldova, a populației majoritare românești din acest teritoriu și a grupului etnic găgăuz. Scopul de bază al adoptării Legii cu privire la autonomia găgăuză a fost și a rămas menținerea Republicii Moldova sub control rusesc, permanentizarea și întețirea procesului de rusificare a populației găgăuze și a altor grupuri etnice din cel de-al doilea stat românesc, precum și obstrucționarea afirmării identității românești a basarabenilor” este indicat pe blog.

În articol, Candidatul PL amintește despre faptul că mare parte dintre instituțiile care oferă servicii deconcentrate au fost transferate de actualul Guvern din centrele raionale din sudul RM la Comrat. Astfel, Serviciul Fiscal de Stat, Trezoreria, Centrul de Standardizare și Metrologie Cahul, Secția de evaluare și control a CNAM (Compania Națională de Asigurări în Medicină) etc. sunt transferate de la Cahul în orașe din Găgăuzia. Mai mult, activități ale unor autorități centrale cu privire la dezvoltarea proiectelor de infrastructură ocolesc raionul Cahul și dau prioritate Găgăuziei.

Citește mai multe despre Alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019 

Drept argument la cele expuse, domnul Secăreanu invocă și declarațiile Bașcanei Irina Vlah din martie 2017: „Capitala Sudului Moldovei trebuie mutată de la Cahul la Comrat. Ea a recunoscut în același discurs că Gagauzia nu a fost niciodată centrul sudului: „Găgăuzia nu a fost niciodată un centru al Sudului. Dar am reușit să convingem Ministerul Finanțelor și Inspectoratul Fiscal ca Inspectoratul Fiscal al Sudului să fie deschis la noi, în orașul Comrat. Acesta este un precedent excelent, când centrul Sudului se mută de la Cahul la Comrat”.

„Actuala „autonomie găgăuză” trebuie înlocuită cu adevărata autonomie de care găguzii au nevoie, de autonomia culturală, care să servească dezvoltării limbii și culturii găgăuze, dar nu rusificării acestui grup etnic din Republica Moldova. Anume sub această formă de autonomie localitățile din actuala „autonomie găgăuză” trebuie incluse în componența viitorului județ Cahul în urma unei veritabile reforme administrativ-teritoriale” punctează Ștefan Secăreanu.

Reamintim că la data de 28 ianuarie 2019, candidatul PL pentru circumscripția Cahul, Ștefan Secăreanu a fost înregistrat oficial în cursa electorală. Acesta va figura în buletinul de vot cu numărul 7.