Declarațiile aparțin Șefului IP Cahul, Comisar-Șef Andrei Sîrbu, și au fost făcute în cadrul emisiunii inDIRECT.

În cadrul emisiunii s-a discutat care este situația criminologică în raionul Cahul și care sunt acțiunile poliției de a o diminua. Potrivit Comisarului-Șef, în prima lună a anului 2020, cele mai multe infracțiuni sunt furturile. Din 104 cazuri de infracțiuni comise pe teritoriul raionului Cahul, se înregistrează 20 cazuri de furt, urmate de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate și al 3-lea loc ocupa violența în familie.


„Doar pe teritoriul orașului Cahul, s-au produs 9 furturi din cele 20 cazuri comise în întreg raionul. Patru din cele 20 cazuri de furt încă nu sunt descoperite, dar colegii lucrează pentru a face tot posibilul pentru a fi descoperite. Avem noroc de faptul că sunt instalate camere de supraveghere în locurile mai problematice, iar secvențele video ne ajută la descoperirea infracțiunilor cât și la fluidizarea transportului” ne-a declarat Andrei Sîrbu.

Totodată, Șeful IP Cahul a menționat că majoritatea cazurilor de furt sunt „efectuate” prin metodele clasice gen pătrunderea în încăperi pe geam sau forțarea ușii prin escaladă, sau prin culegerea de chei, dar sunt și inovații la acest capitol: „Hoții aplică metode mai noi: fac cunoștință prin rețelele de socializare, ies la un ceai sau la cafea, sau fac lucrări la domiciliu fără a deteriora căile de acces. De asemenea, prin intermediul rețelelor de socializare, află detalii despre victime (dacă sunt plecate din locuință n.r.) după care dau undă verde complicilor pentru a pătrunde în locuințe”.

„Pentru casele rămase fără stăpân, pentru a-și apăra gospodăriile, se aplica proiectul de vecinătate unde vecinii își asumă responsabilitatea de a supraveghea casa vecinului care este lăsată pe o perioadă fără stăpân. Proiectul de vecinătate, în dependență de sectoare, localități unde sunt oameni activi – sunt  și rezultate” ne-a declarat Andrei Sârbu.  

De asemenea, Șeful IP Cahul a specificat că pentru siguranța cetățenilor, este serviciul de patrulare care pe timp de zi, cu 5 echipaje deservește întreg r-nul Cahul. Pe timp de noapte minim 3 echipaje, carabinierii și angajații IP Cahul patrulează municipiul și raionul Cahul. 

Întreaga discuție cu Andrei Sîrbu, Șeful IP Cahul o vedeți mai jos:

Articolul  este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


Sperăm că v-a plăcut știrea! Ziuadeazi.md este singura sursă independentă de știri din Cahul care încearcă zilnic să vă informeze despre ceea ce se întâmplă aici, la Cahul. Susține echipa ziuadeazi.md. Contribuția voastră lunara ne-ar ajuta să ne extindem și să oferim conținut informativ de calitate din și despre Cahul. Vă mulțumim!.